Veruit de meeste Nederlanders betalen het verduurzamen van de woning zelf. Ze weten te weinig van subsidies af om het verduurzamen van de woning (deels) te laten financieren. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 4.000 Nederlanders.

42% van de Nederlanders benut subsidies verduurzamen woning niet

Slechts een op de vijf (!) maakt gebruik van een financiële regeling bij een duurzame investering van de eigen woningen. Dat het merendeel van de Nederlanders geen gebruikmaakt van de beschikbare financiële regelingen, komt mede doordat velen niet bekend zijn met dergelijke regelingen.

In de meeste gevallen is het investeringsbedrag te laag (25%) of komt men niet in aanmerking voor ondersteuning (22%). Voor zo’n 42% speelt onbekendheid met financiële regelingen een rol. Zo komt het bij 18% niet op om te zoeken naar mogelijkheden en is 11% hier gewoonweg niet mee bekend. Daarnaast vindt 7% het te veel uitzoekwerk en 6% vindt de financiële regelingen te ingewikkeld.

12% gebruikt subsidies om te verduurzamen
Uit het onderzoek Duurzaam wonen blijkt verder dat 20% van de Nederlanders die de woning verduurzaamt wél gebruikmaakt van speciale financiële regelingen. Subsidies van de overheid of gemeente worden door 12% gebruikt. Daarna volgen leningen (5%) en het terugvragen van btw op zonnepanelen (5%). 3% sluit een hogere hypotheek af voor verduurzaming van de eigen woning.

afbeelding-reden-geen-subsidieaanvraag.jpg

Verhuizing belangrijkste aanleiding gebruik regelingen
Verhuizen is hét moment om de woning te verduurzamen en gebruik te maken van financiële regelingen. 31% van de Nederlanders die in de afgelopen twee jaar naar een andere woning verhuisde, maakte gebruik van zo’n verduurzamingsregeling. Naast gebruik van subsidies voor energiebesparing (15%) en ‘groene’ leningen (11%), sloot 10% van deze groep een hogere hypotheek af om de woning te verduurzamen. Meer informatie over een hypothecaire lening voor de verduurzaming van uw woning kunt u ook krijgen via onze hypotheekadviseurs.

Mogelijk afschaffing btw op zonnepanelen
Als het aan het kabinet ligt, verdwijnt de btw op zonnepanelen voor particulieren volgend jaar. Op dit moment geldt een btw-tarief van 21% voor de levering en installatie van zonnepanelen. Particulieren die stroom terug leveren aan het net, ziet de overheid als ‘kleine ondernemers’. Zij kunnen de btw daardoor terugvragen aan de Belastingdienst. Dit gebeurt echter slechts in 5% van de gevallen bij de aanschaf van zonnepanelen.

Het verdwijnen van btw zou de administratieve lasten bij de Belastingdienst en particulieren verlagen. Een bijkomend voordeel is mogelijk dat particulieren misschien eerder zonnepanelen gaan afschaffen.

De beschikbare subsidiemogelijkheden checkt u hier
Via deze website vindt u een overzicht van alle beschikbare subsidies die de overheid aanbiedt als u overweegt uw woning te verduurzamen. Daarbij vindt u een handige tool waarmee u snel inzicht krijgt of en voor welke subsidie u in aanmerking kunt komen.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden