Veel media hebben er al over geschreven en het zal u dan ook waarschijnlijk niet zijn ontgaan: Huizenkopers vanaf 18 jaar en jonger dan 35 jaar betalen in 2021 0% overdrachtsbelasting!

Wijziging overdrachtsbelasting

Vraag 1: Voor wie geldt de overdrachtsbelasting van 0%?

Dit geldt voor iedereen die een huis koopt die een minimum leeftijd heeft van 18 jaar en jonger is dan 35 jaar en waarbij het gekochte huis door de koper zelf wordt bewoond.

Vraag 2: Geldt dit alleen als ik voor het eerst een huis koop?

Nee, ook wanneer je al een eigen huis bezit en een ander huis koopt, maar wel jonger bent dan 35 jaar, kun je in aanmerking komen voor deze vrijstelling!

Vraag 3: Welke overdrachtsbelasting tarieven zijn er eigenlijk?

Op dit moment betaalt iedereen nog 2% overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis. Maar dit gaat naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 januari 2021 veranderen en wordt het iets complexer. Er gelden dan 3 tarieven:

  • 0% voor ‘starters’ (iedereen van 18 tot 35 jaar)
  • 2% voor ‘niet-starters’( iedereen van 35 jaar en ouder)
  • 8% voor ‘beleggers’ (iedereen vanaf 18 jaar en die het huis niet zelf gaat bewonen)

Vraag 4: Ik koop samen met mijn partner die ouder is dan 35 jaar, hoe werkt het dan?

Wanneer u samen een woning koopt en alleen 1 van beiden voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen van de vrijstelling, dan betaal de een 2% overdrachtsbelasting en de ander 0%. In werkelijkheid wordt er dan 1% van de totale koopsom aan overdrachtsbelasting betaald (in het geval beide kopers 50% van de hypotheeklast draagt).

Vraag 5: Ik koop een huis voor mijn kind, hoeveel betaal ik aan overdrachtsbelasting ?

Ouders die een huis kopen voor een kind of kinderen, worden in het wetsvoorstel ook gezien als belegger en moeten vanaf 2021 een hogere overdrachtsbelasting van 8% betalen. Ook wanneer u een huis koopt voor uzelf als tweede huis, maar deze niet dient als het hoofdverblijf, wordt u gezien als “belegger” en geldt de 8% regeling.

Vraag 6: Is het verstandig om in 2020 nog een huis te kopen?

Het antwoord op deze vraag is vrijwel voor iedereen anders. Neem contact op met een van ons kantoor en we geven u desgewenst in een persoonlijk gesprek passend advies.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden