In één van mijn vorige blogs zijn de wijzigingen na Prinsjesdag beschreven (u vindt ze hier). Hieronder alvast een vooruitblik op de wijzigingen per 1 januari aanstaande.

Wat verandert er voor huizenkopers in 2019?

Maximale loan-to-value             

Sinds enige jaren kennen we het begrip loan-to-value (LTV) als norm voor de maximale hypotheek op basis van de waarde van de woning. Het nieuws op het gebied van de LTV was de afgelopen jaren steeds gericht op de afname ervan. Zo gingen we van 2016 naar 2017 naar 2018 respectievelijk van 102%, naar 101%, naar 100%.

Komens jaar is daarop een positieve uitzondering: de maximale LTV blijft 100%.

NHG Grens

De maximale kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt per 1 januari 2019 van € 265.000 naar € 290.000. Dit betekent dat voorheen minder voordelige woningen nu een stuk aantrekkelijker worden.

NHG Kosten

Sluit je een hypotheek met NHG dan betaal je daarvoor een eenmalige premie: de NHG-provisie. Ook deze premie verandert per 1 januari aanstaande een klein beetje: van 1,0% naar 0,9%. Op een woning van € 290.000 scheelt dit toch € 290.

Energiebesparende maatregelen

Wil je energiebesparende maatregelen treffen en de kosten daarvan meenemen in de hypotheek? Dan kan dat met NHG straks tot een maximaal bedrag van € 17.400 (was € 15.900). Dit bedrag mag bovenop de 100% LTV geleend worden.

Leennormen

De inkomensnormen (ook wel Loan-to-income of LTI) worden jaarlijks opnieuw vastgesteld in samenspraak met het Nibud. De gemiddelde inkomsten en uitgaven van huishoudens bepalen welk deel van je inkomen, je mag besteden aan de hypotheek. Uit een bestudering van de financieringslastpercentages van 2019, blijkt dat deze grotendeels hetzelfde blijven. Alleen inkomens tot 28.000 euro mogen iets meer van het inkomen gebruiken voor de hypotheek.

Toch stijgt in 2019 voor veel huishoudens de maximale hypotheek. Dit komt omdat rekening gehouden wordt met een gemiddelde loonstijging van 2,9%.

Energieneutrale woning

Op dit moment kent onze wetgeving een uitzondering op de maximale LTI:

Bij een zeer energiezuinige woning (minimaal energielabel A++) mag € 9.000 meer geleend worden.

Als de woning genoeg energie opwekt voor de verwarming én de gebruikers (nul-op-de-meter), dan mag zelfs € 25.000 meer geleend worden.

Vanaf 1 januari komt er een tussenstap voor een energieneutrale woning. Deze woning heeft een energieprestatiecoëfficiënt van maximaal 0,0 en hierbij mag de hypotheek € 15.000 hoger zijn.

Conclusie

Rekening houdend met alle berichten over koopkracht, werkgelegenheid en de algehele economie, gaan  de meeste mensen er in  2019 op vooruit. De meeste mensen zullen net zoveel, of zelfs meer kunnen lenen dan in 2018. Daarbij helpt de hogere NHG-grens mee om de maandlasten relatief laag te houden. Vooral tweeverdieners en kopers van (zeer) energiezuinige woningen genieten ook in 2019 van extra financiële ruimte.

Nieuwsgierig naar de invloed van de hypotheekregels in 2019 op uw financiële situatie? Neemt u dan snel contact met mij op. In deze laatste weken van het jaar kan ik u alvast laten zien wat volgend jaar uw mogelijkheden zijn!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden