Wellicht wilt u in de toekomst uw woning verhuren of verhuurd u momenteel al een object. Wilt u graag weten wat uw woning aan huur kan opbrengen om zo te besluiten of het rendabel is om uw woning te verhuren, of wilt u graag weten of uw huidige huurprijs wel marktconform is? Het is belangrijk om vooraf een huurprijsberekening te laten uitvoeren en om tussen huurperiodes door te controleren of de huurprijs nog correct is. Wet- en regelgeving verandert regelmatig, zo ook het puntensysteem.

Wat is uw woning waard op de huurmarkt?

Wat is het puntensysteem?
Aan de hand van het puntensysteem wordt de (huur)waarde van een woning bepaald. Aan verschillende onderdelen van de woning worden punten toegekend (bijvoorbeeld oppervlakte, WOZ-waarde, energielabel, inbouwapparatuur etc.). Het totaal aantal punten is weer gekoppeld aan een huurprijs. Indien de (kale) huurwaarde van de woonruimte niet boven de wettelijke liberalisatiegrens van €710,68 uitkomt, bent u als eigenaar gebonden aan deze maximale huurprijs. U kunt een lager bedrag aan houden, maar niet hoger.

Indien u wel een hoger bedrag aanhoudt, loopt u het risico dat bij een herberekening de huurcommissie oordeelt dat u alsnog de huur moet verlagen en het teveel in rekening gebrachte deel met terugwerkende kracht aan de huurder moet terug betalen.

Een huurder heeft tot 6 maanden na ingang van het contract de tijd om een herberekening aan te vragen. Heeft of had u een tijdelijk huurcontract van maximaal twee jaar? Dan heeft de huurder de tijd tot zes maanden na afloop van het tijdelijk huurcontract.

LET OP: Dit geldt niet voor alle tijdelijke huurcontracten.

De waarde van mijn woning is hoger dan €710,68, wat nu?
Uw woning valt hiermee in de ‘vrije sector’. Het puntensysteem is dan niet meer van toepassing. U bent vrij om zelf een huurprijs te bepalen. Laat u zich hiervoor goed informeren door onze verhuurmakelaar, want het komt nu aan op kennis van de markt. Als u teveel huur voor uw woning vraagt, is de kans op leegstand groter. Onze verhuurmakelaar kan u adviseren over de hoogte van de huurprijs en eventuele servicekosten die kunnen worden doorberekend.

Hoe wordt mijn woning meer waard?
Er zijn verschillende manieren om de waarde van uw woning te verhogen. Een aantal zaken wegen bijvoorbeeld zwaar mee in het puntensysteem. Een belangrijk onderdeel hiervan is het energielabel.

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal € 405. Bij oudere woningen wordt dit label gebaseerd op de situatie toen de woning werd opgeleverd. Het kan zijn dat u naderhand verbeteringen heeft aangebracht aan de woning die nu een gunstiger label opleveren. Laat uw woning dan opnieuw taxeren door een expert. Een hoger label scheelt al gauw enkele tientjes in de huurprijs.

Voor meer informatie over huurprijzen, de risico’s van een verkeerde berekening en het energielabel kunt u contact opnemen met onze verhuurmakelaar Sebastian de Vos.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden