Een stukje Italië aan de rand van de Groninger binnenstad. ‘Vakantiegevoel of Groninger stadsgedruis? Bij dit appartement krijg je het allebei,’ volgens NVM-makelaar Reimon de Wit.

Vakantiegevoel of Groninger stadsgedruis

Wie ooit een stedentripje heeft gedaan in Italië, kent ze: die sfeervolle binnenplaatsen tussen huizen of appartementen. Al zit je midden in een drukke binnenstad, deze zogeheten cortiles zijn een oase van rust. Bovendien functioneren ze als een gezellige ontmoetingsplaats voor buren. Ze maken er een praatje, genieten er van de zon of drinken er gezamenlijk een drankje.

In Noord-Europa kom je dit concept maar nauwelijks tegen. En daar moest verandering in komen vond de - van oorsprong Napolitaanse - architecte Beatrice Montesano. Zij ontwierp La Palazzo, een appartementengebouw dat in 2006 verrees aan het Boterdiep in Groningen. ‘Net een klein stukje Italië aan de rand van de binnenstad,’ vindt NVM-makelaar Reimon de Wit. De bewoners van dit appartementengebouw beschikken over zo’n typisch Italiaanse binnenplaats. ‘Een zonnige plek, waar je je lekker kunt terugtrekken van het stadsgedruis. En zeker met temperaturen zoals die van afgelopen zomer, waan je je hier in Zuid-Europa.’

Soms hebben we het genoegen om een van de appartementen te koop aan te bieden. Vanaf de balkons kijk je uit op de binnenplaats, de daken van omliggende huizen én de Martinitoren. Onder het gebouw bevindt zich de parkeerplaats en een fietsenberging.

Zo Italiaans als het gebouw aan de achterkant lijkt, zo Gronings is het aan de voorkant. De voorgevel van La Palazzo doet denken aan die van een oud pakhuis. Niet zo gek, want ook die architectuur vormde een inspiratiebron voor het ontwerp. ‘Dat zit zo,’ zegt Reimon de Wit. ‘In de zeventiende eeuw was het Boterdiep nog een kanaal. Schepen voeren af en aan naar de pakhuizen die hier aan de kade stonden.’ In de twintigste eeuw werd het Boterdiep gedempt en verdwenen ook de pakhuizen. ‘Het ontwerp van La Palazzo is een eerbetoon aan die vervlogen tijden. Zelfs de knik die vroeger op deze plek in het kanaal zat, zie je terug in de voorgevel.’ Natuurlijk is de beleving hier ook op en top Gronings. Je bevindt je immers aan de rand van de binnenstad. Vanaf hier loop je in minder dan tien minuten naar de Grote Markt. Na vijf minuten wandelen bereik je het Noorderplantsoen.

Beleef je Groningen liever nóg dichter bij huis? Dat kan. Op een steenworp afstand van het appartement vind je Dot, het opvallende ronde gebouw. Stadjers pakken er graag een filmpje of gaan er een hapje eten. Of ga naar de Oude Gasfabriek, een sfeervol Grand Café. En ook het Student Hotel, vooral in trek bij studenten en jonge toeristen, is een gezellige plek om te borrelen. Reimon de Wit: ‘Of je je nou liever in het stadsgedruis begeeft of juist even een vakantiegevoel wilt ervaren: als eigenaar van een woonplek in La Palazzo krijg je het allebei.’

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden