De huizenmarkt is momenteel ‘booming’. Voor veel particulieren is de goede huizenmarkt een reden om een huis te kopen als belegging. Veel beleggers kopen een huis om het vervolgens te verhuren, maar het kan ook bijvoorbeeld aangekocht worden voor een studerend kind of als pied-à-terre voor de belegger zelf. In elk geval moet u bij het aankopen van een tweede huis rekening houden met een aantal zaken. Met welke zaken precies vertellen wij in dit artikel.

Tweede huis kopen? Hier moet u aan denken!

Tweede huis kopen populair
De groep mensen die een huis koopt voor een familielid (bijvoorbeeld zoon of dochter) of om het vervolgens te gaan verhuren als belegging, is volgens de NVM de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld, tot ongeveer 12.000 mensen. In totaal hebben particuliere beleggers bijna zes procent van het totaal aantal verkochte woningen in handen. Dit komt mede door de lage spaarrente. Een spaarrekening levert amper nog iets op. Daarnaast is een groot voordeel van kopen dat u op deze manier vermogen opbouwt. Natuurlijk heeft u geen zekerheid dat u het huis met winst zal verkopen, maar een mooie woning op een populaire locatie is nog steeds een goede investering. Maar wie een tweede huis wil kopen, krijgt te maken met extra belastingen en regels, die wij hieronder toelichten.

Geen hypotheekaftrek bij tweede woning
Voor een tweede woning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als u de financiering van deze woning via de hypotheek op uw hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd (Box 3) en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast.

Financiering van een tweede woning
Wanneer u een hypotheek wilt nemen op een woning die niet dient als hoofdverblijf zijn er niet veel hypotheekinstellingen die de aankoop volledig zullen willen financieren. Het is in bepaalde gevallen wel mogelijk een hypotheek op een tweede woning te krijgen, maar naast speciale eisen die aan de woning worden gesteld (het moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering en met pannen gedekt) moet u er rekening mee houden dat u ook zélf eigen middelen moet inbrengen. Soms geldt er ook nog een opslag op de rente.

Vermogensrendementsheffing
De belastingdienst ziet uw tweede huis als vermogen. En dus moet u over de waarde van deze woning vermogensrendementsheffing betalen. Het vrijgestelde vermogen is nu € 25.000 en er gelden drie verschillende tarieven:

  • Voor een vermogen vanaf 25.000 tot 125.000 euro betaalt u 0.87% (30% van 2.9%) belasting
  • Voor een vermogen vanaf 125.000 tot 1.025.000 betaalt u 1.41% (30% van 4.7%) belasting
  • Voor een vermogen vanaf 1.025.000 en hoger betaalt u 1,65% (30% van 5.5%) belasting

Voor een huis van € 200.000 betaalt u nu dus € 2.145 aan belasting. Dat is ervan uitgaande dat uw overige vermogen boven de vrijgestelde € 25.000 uitkomt.

Echter; wie zijn tweede woning bijvoorbeeld voor een jaar permanent verhuurt, hoeft in sommige gevallen minder vermogensrendementsheffing te betalen. De Belastingdienst redeneert dat de waarde van uw tweede woning afneemt door verhuur. Afhankelijk van de huuropbrengst per jaar, wordt de woningwaarde waarover u belasting betaalt, vermenigvuldigd met een leegwaarderatio. De exacte voorwaarden hiervoor vindt u op de website van de Belastingdienst.

Forensenbelasting
Wilt u uw tweede woning verhuren? Hou er dan rekening mee dat bijna vier op de tien van de Nederlandse gemeenten forensenbelasting heft. Dit is belasting voor mensen die relatief veel in de gemeente verblijven, maar er niet staan ingeschreven. De belasting wordt opgelegd aan personen die meer dan drie maanden per jaar een gemeubileerde woning in de gemeente tot hun beschikking hebben. Met andere woorden: verhuurt u uw tweede woning minder dan negen maanden in het jaar, dan is deze op zijn minst drie maanden beschikbaar voor u en betaalt u dus forensenbelasting. De hoogte van de forensenbelasting betreft een percentage van de WOZ-waarde van de woning of een vast bedrag. Dit verschilt per gemeente.

Gemeentelijke belastingen
Bezit u een tweede huis, dan moet u daarnaast rekening houden met gemeentelijke belastingen als waterschapsbelasting, onroerende zaakbelasting, rioolrecht en huisvuilheffing.

Geen belasting over huurinkomsten
Goed nieuws, want over de huurinkomsten van een tweede woning in Nederland betaalt u geen belasting. Ten minste, als u regelmatig zelf in het huis vertoeft en de verhuur bijzaak is. Koopt u een huis puur voor de verhuur, dan kunnen de regels anders zijn. Bijvoorbeeld wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als ondernemer voor de btw.

Bent u van plan om een tweede huis te kopen of heeft u hier nog vragen over? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden