Aan het einde van dit jaar blikken we graag even terug op wat is geweest. Leuker nog is om onze makelaars te vragen naar hun visie over 2019.

Terugblik en vooruitkijken

Allereerst zijn we zeer tevreden over de goede en prettige samenwerking met onze opdrachtgevers, zowel zakelijk als particulier. Afgelopen jaar was voor ons een druk jaar waarin huizen zeer snel werden verkocht. Naar ons idee is de doorlooptijd zelfs nog nooit zo kort geweest!

Qua nieuwbouw zijn er afgelopen jaar diverse succesprojecten geweest die wij met veel plezier en inzet mochten verkopen. De persoonlijke verhalen en waardering van individuele kopers blijft ons daarbij het meeste bij. Kopers die dolblij zijn met de vervolgstap in hun wooncarrière of waaraan we specifiek maatwerk konden bieden die aansloot op persoonlijke woonwensen. Met name de projecten waarbij wij vanaf de start ontwikkeling al mochten bijdragen, voorspoedig konden verkopen en we vervolgens tot en met de bouw en oplevering van nieuwe woningen betrokken waren, geven veel voldoening.

Daarnaast werd heel 2018 gekenmerkt door veel vraag, steeds minder aanbod en stijgende woningprijzen. Ontwikkelingen op nieuwbouwgebied hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. Diverse nieuwbouwprojecten liepen uit de pas qua planning. Daarmee komt nieuw woningaanbod later op de markt dan gepland en de gevolgen daarvan merken we elke dag.

Stijging van prijzen

Als we specifiek kijken naar de Groninger nieuwbouwmarkt dan zien wij, net als in de bestaande bouw, dat de vraag het aanbod overstijgt. Dit zorgt voor een overspannen woningmarkt en stijgende verkoopprijzen. Daarbij zien we een forse toename in de bouwkosten. Deze bouwkosten zijn afgelopen tijd meer gestegen dan de marktwaarde. De leencapaciteit van de woonconsument is in nóg mindere mate meegegroeid.
Ondanks de scheve verhouding tussen vraag en aanbod zijn en blijven de nieuwbouwkopers kritisch. Een goed product wat aansluit bij de markt én een marktconforme benadering heeft, wordt goed verkocht.

Starters krijgen door stijgende huizenprijzen moeilijker een hypotheek en zien hun woonkosten toenemen. Maar ook bestaande huiseigenaren hebben vaak geen baat bij prijsstijgingen. Wie een schilderij verkoopt kan van de opbrengst op vakantie gaan, maar wie een huis verkoopt heeft meestal weer een nieuw huis nodig, dat ook in prijs gestegen is. Spekkoper zijn alleen diegenen die kleiner gaan wonen of naar een goedkopere regio of wijk verhuizen. Dat laatste blijkt nu trend te zijn. Steeds meer mensen zoeken en vinden buiten de stad Groningen een fijne plek om te wonen. We zijn en blijven een stadse makelaar, maar in 2018 hebben we ook diverse woningen in de dorpen direct buiten Groningen mogen verkopen zoals in Norg, Haren, Peize en Harkstede.

Eerlijk? Het is af en toe best fijn om de hectiek van de stad te ontvluchten en te mogen werken in ons mooie buitengebied!

Voor woningverkopers

Ons advies aan woningverkopers is: ga voor een reële vraagprijs voor uw huis. Door in te zetten op een lage vraagprijs wordt veelal niet de juiste doelgroep aangesproken en is de uiteindelijke marge tussen de gewenste koopsom en de vraagprijs groot. Bij een hoge vraagprijs is het risico dat woningzoekers het huis links laten liggen, omdat ze er vanuit gaan dat de woning minimaal voor de vraagprijs verkocht zal gaan worden. Maar wat is een lage of juist hoge vraagprijs? En waarmee is uw woning te vergelijken? De kennis en ervaring van onze gecertificeerde makelaars wordt u van harte aanbevolen.

Voor huizenkopers

Allereerst is het raadzaam om goed voorbereid de woningmarkt op te gaan, juist omdat er vaak snel gehandeld moet worden. Een goede voorbereiding bestaat uit:

  • Weten welk eisen/wensenpakket u zelf heeft voor optimaal woongenot
  • Weten hoeveel u kunt lenen en daarmee weten wat u maximaal kunt/wilt bieden voor een woning

Daarnaast: betrek een aankoopmakelaar bij uw zoektocht. Een makelaar kan fungeren als klankbord en weet met zijn/haar expertise op een juiste manier te anticiperen op deze verkopersmarkt. Onze aankoopmakelaar is u hierbij uiteraard graag van dienst.

Het liefst maken we al onze klanten blij met een fantastische woning, maar helaas moeten we óók wel eens mensen teleurstellen. Omdat ze zijn uitgeloot voor een nieuwbouwproject of wanneer een project vertraging oploopt. Door gemeentelijke procedures of andere onverwachte zaken laten diverse projecten langer op zich wachten dan gepland. Als makelaar zien we het als onze taak om betrokkenen hiervan op de hoogte te brengen en houden.

Op naar 2019!

Wij kijken uit naar de samenwerking met alle nieuwe opdrachtgevers en met onze vertrouwde zakelijke en particuliere opdrachtgevers. We hopen daarnaast vooral op meer woningaanbod in Groningen. Gezien de nieuwbouwplannen in Groningen en directe omgeving hebben we daar vertrouwen in.

Voorspelling van onze makelaars is dat de woningmarkt in 2019 niet heel veel zal veranderen. De verwachting is dat de rentestand laag blijft en de verhouding vraag/aanbod gelijk zal blijven en mogelijk iets meer ten positieve zal keren. Daarnaast biedt de stijgende NHG grens meer mogelijkheden waardoor ook de prijzen van woningen, die nu schommelen rond de huidige NHG-grens, mogelijk nog iets zullen meestijgen. We verwachten echter dat de woningprijs overall zal stagneren. Op basis van de transacties in de afgelopen weken lijkt de hectiek (even?) uit de Groninger markt te zijn.

Waar we naar uitkijken is onder meer de nieuwe uitbreiding van de volgende woonwijk van Meerstad: 'Groenewei'. We zijn de afgelopen jaren nauw betrokken geweest bij diverse projecten in Meeroevers en Tersluis. Het vervolg hierop is ‘Groenewei’. Dit wordt een wijk met een grote diversiteit aan woningen waarmee Meerstad echt body gaat krijgen. Ook binnenstedelijke inbreidingsprojecten zoals het spectaculaire project ‘Mercado’ in de binnenstad van Groningen wordt natuurlijk fantastisch.
Diversiteit en marktgericht zijn wat ons betreft wel de sleutelwoorden voor nieuwbouw anno 2019.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden