Wat is een taxatie en bestaat een waardebepaling nog? Twee begrippen die in de praktijk vaak in één adem worden genoemd. Wij leggen de verschillen graag aan u uit waarbij we toelichten wanneer u een taxatie nodig heeft en wanneer een waardebepaling volstaat.

Taxatie versus waardebepaling

Taxatie of waardebepaling?
Bij een taxatie wordt er een actueel waardeoordeel verbonden aan de grond, de ligging, de woning zelf en overige zaken rondom uw huis. De taxatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur of een gespecialiseerd makelaar.

Een waardebepaling is een verklaring van een NVM Makelaar waarin de verwachte verkoopwaarde van uw woning wordt opgenomen. Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport en wordt niet getoetst door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Daarmee is waardebepaling een minder formeel document en kan niet worden gebruikt voor het verkrijgen van een hypotheek. Een waardebepaling is adviesstuk dat ingezet wordt bij het te koop zetten van uw woning.

Wanneer is er sprake van een gevalideerd rapport
Steeds vaker eisen geldverstrekkers dat u een gevalideerd taxatierapport aanlevert bij een hypotheekaanvraag. Een gevalideerd taxatierapport betekent dat een validatie-instituut (bijvoorbeeld het NWWI of de Taxateursunie) bekijkt of de taxateur en het taxatierapport aan alle strenge kwaliteitseisen voldoen. Een taxatie met validatie geeft u de garantie dat het taxatierapport wordt geaccepteerd als u een hypotheek wilt aanvragen. Voor de meeste geldverstrekkers is het bovendien belangrijk dat het taxatierapport bij aanvraag van uw hypotheek maximaal drie maanden oud is.

Hoe gaat het in zijn werk?
Voor het aanvragen van een (nieuwe) hypotheek kunt u contact met ons opnemen voor het laten uitvoeren van een taxatie. Wij plannen meteen met u een afspraak in waarbij een van onze gespecialiseerde makelaars de taxatie uitvoert. Over het algemeen kan een taxatie binnen een kort tijdsbestek ingepland en uitgevoerd worden, vaak al binnen een week.

De taxateur taxeert op een afgesproken tijdstip uw woning. Hiervoor heeft hij het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en de eventuele tekeningen van uw woning nodig. Tijdens een taxatie let de taxateur op de volgende zaken:

 • de algehele staat van onderhoud
 • de inhoud en de (gebruiks)oppervlakte
 • de functionele indeling
 • de constructie en gebruikte materialen plus de kwaliteit ervan
 • de mate van isolatie en energiezuinigheid
 • verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht
 • de ligging en de omgeving
 • het bestemmingsplan
 • de actuele woningmarkt

Vervolgens werkt de taxateur de gegevens uit in een taxatierapport. Dit rapport ontvangt u als digitaal bestand van ons, zodat u het document eenvoudig kunt delen met derden.

De kosten

Een waardebepaling is onderdeel bij onze kosteloze opname van uw woning. Een taxatierapport brengt echter wel kosten met zich mee. Een overzicht van de kosten voor het taxeren van uw woning vindt u in onderstaande tabel:

Omschrijving werkzaamhedenKosten taxatie inclusief rapportage
Taxatiewaarde van de woning is lager of gelijk aan € 300.000,-€ 400,- exclusief BTW
Taxatiewaarde van de woning is hoger dan €300.000,-€ 500,- exclusief BTW
Verbouwing+ € 50,- exclusief BTW
Appartement+ € 50,- exclusief BTW

Bovengenoemde kosten zijn exclusief validatiekosten

Validatiekosten door het NWWI: €35,- exclusief Btw

Validatiekosten door de Taxateursunie: €40,- exclusief BTW

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem gerust contact op met Gerben Cazemier (info@pandomo.nl). Hij vertelt u er graag meer over.

Gerelateerde berichten

  Geen resultaten gevonden