Net als trouwen heeft samenwonen gevolgen voor uw financiële situatie. Dat geldt zeker als er samen een huis wordt gekocht of als de één bij de ander intrekt. In dit artikel zetten we wat aandachtspunten op een rij.

Samenwonen en hypotheek

Als u samen met uw partner een huis koopt en allebei voor de helft eigenaar worden, betalen in principe beiden hetzelfde deel van de hypotheeklasten. Maar het kan zo zijn dat één van jullie een groter deel van die kosten voor zijn of haar rekening neemt. Of dat er een verschil is in de hoeveelheid eigen geld die jullie inbrengen.

Verschil vastleggen

Speelt dit bij u? Laat het dan vastleggen in de eigendomsakte van het huis of in een samenlevingsovereenkomst. Mocht u onverhoopt besluiten uit elkaar te gaan, dan wordt de winst – of het verlies – na de verkoop volgens die verhouding verdeeld.

Bij elkaar intrekken

Heeft u al een koopwoning waar de ander bij intrekt en wilt u zelf 100% eigenaar blijven? Dan kan er bijvoorbeeld worden afgesproken dat de ander wel een deel van de hypotheekrente maar geen aflossing betaalt. Ook kan er voor worden gekozen dat de partner deels eigenaar wordt van het huis. Ook dat kan worden vastgelegd in een samenlevingsovereenkomst. Verder moet de notaris een overdrachtsakte opstellen en betaalt uw partner 2% overdrachtsbelasting over het deel dat op zijn of haar naam komt te staan. Houd er rekening mee dat de hypotheekverstrekker kan eisen dat u en uw partner voortaan allebei hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de totale hypotheekschuld.

Overlijdensrisico en pensioen

Mocht één van u overlijden, dan kan een overlijdensrisicoverzekering het verschil betekenen tussen blijven wonen of moeten verkopen. Voor veel stellen is het dan ook verstandig er een af te sluiten. Dit biedt extra zekerheid.

Bouwt u pensioen op? Informeer dan bij je werkgever of u uw partner kunt laten opnemen in een regeling voor het nabestaandenpensioen. Als u er niet meer bent, krijgt hij of zij dan een uitkering vanuit het pensioenfonds. Op papier alleenstaand? De samenlevingsovereenkomst is inmiddels al een paar keer genoemd. Het is in vrijwel alle gevallen verstandig om die te laten opstellen. Als u niets vastlegt, loopt uw partner het risico nergens recht op te hebben. In een extreem geval kan dat bijvoorbeeld betekenen dat als één van u beiden overlijdt de erfgenamen hun deel van de waarde van het gezamenlijke huis opeisen. Uiteraard kan dit ook worden voorkomen door een testament te laten opstellen.

Belasting

Voor de belasting werkt het weer anders. Als u samen een huis koopt en bij de gemeente op één en hetzelfde adres staat ingeschreven, bent u voor de fiscus automatisch elkaars ‘fiscale partner’. Houd daar dus rekening mee.

Het lijkt zo simpel, samenwonen. Maar u ziet dat er toch best veel bij komt kijken. Daarom is het slim om u goed te laten adviseren. Als Erkend Financieel Adviseur help ik graag. Niet alleen als het om financiële zaken gaat, maar ook waar het wettelijke onderwerpen betreft. Daarnaast heb ik een groot netwerk, zodat ik u voor specifieke informatie altijd kan doorverwijzen.

Heeft u een vraag over dit bericht of wilt u meer weten over financiele zaken? Neem dan gerust contact met me op.

Klaas Schippers

" Specialist in woningfinanciering " Kijkt verder dan uw hypotheek " Bewezen deskundig " Altijd up-to-date " Integer en persoonlijk "

Creëert overzicht en inzicht " Houdt zich aan de beroepscode

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden