U bent met pensioen of gaat u binnen 10 jaar met pensioen en u wilt graag verhuizen, oversluiten of de overwaarde van uw eigen woning opnemen? Er is wellicht meer mogelijk dan u denkt. Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs. Zij delen hun kennis graag met u.

Pensioen en hypotheek

Vanaf uw 57ste levensjaar telt het (toekomstig) pensioen mee bij het afsluiten van een hypotheek. Het zou kunnen dat u daardoor minder kunt lenen. Voor 2 veel voorkomende situaties is er echter een oplossing:

  1. Als u verhuist naar een andere koopwoning.
  2. Als u samen met uw partner een tijdelijke dip in het inkomen heeft.

Pensioen
Als uw pensioeninkomen lager is dan het huidige inkomen, wordt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek rekening gehouden met het lagere inkomen.

Wil je verhuizen en blijven uw woonlasten gelijk of lager? In een aantal gevallen mag de bank dan met uw werkelijke hypotheeklasten rekenen, waardoor er meer mogelijk is. We noemen dit de Verhuisregeling.

Zo werkt de verhuisregeling
Bij de Verhuisregeling wordt uw hypotheekaanvraag op een andere manier getoetst, waardoor het in veel gevallen wel mogelijk is om een financiering te krijgen.

Bij een standaardtoets wordt ervanuit gegaan dat u rente en aflossing betaalt. Heeft u een (gedeeltelijke) aflosvrije hypotheek? Dan zijn de lasten lager, omdat u niet of minder aflost. Bij de Verhuisregeling kijken we daarom naar uw werkelijke hypotheeklasten.

Om gebruik te maken van de Verhuisregeling, moet u al in bezit zijn van een koopwoning en verhuizen naar een andere koopwoning. Een andere voorwaarde is dat de nieuwe woning dezelfde of lagere maandlasten met zich meebrengt.

De rente van uw hypotheekcontract moet minimaal voor 20 jaar worden vastgezet. In een aantal situaties mag hiervan worden afgeweken. Vraag onze adviseurs welke mogelijkheden daarvoor zijn.

Tijdelijk tekort?
Wilt u samen met uw partner een hypotheek aanvragen, maar ontstaat er een tijdelijke inkomensdaling omdat uw partner eerder de AOW-leeftijd bereikt? De Tijdelijk Tekort regeling kan dan een oplossing voor u zijn. Ook bij deze regeling wordt gerekend met de werkelijke hypotheeklasten.

Deze regeling geldt voor stellen:

  • die samen een hypotheek hebben
  • met een AOW-ingangsdatum hebben die maximaal 10 jaar uit elkaar ligt
  • waarvan de oudste partner al AOW ontvangt of binnen 10 jaar krijgt
  • waarvan de jongste partner nog geen AOW ontvangt
  • met een hypotheek die gedeeltelijk aflossingsvrij is

Laat u goed adviseren door een hypotheekadviseur. Die weet welke mogelijkheden er in uw specifieke situatie zijn en of u in aanmerking komt voor een lening met NHG. Klaas en Miriam helpen u graag verder.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden