Hypotheek oversluiten? Dat kan ook als u geen verhuisplannen heeft. Zolang we nog te maken hebben met een lage rentestand is oversluiten zeker nog het onderzoeken waard.

Oversluiten nog steeds interessant?

Twee aanhakers:

1) De hypotheekrente staat op een historisch laag niveau. Veel mensen die nu een huis kopen profiteren daar optimaal van. In sommige gevallen kunnen ze een groter huis kopen, terwijl hun hypotheeklasten nagenoeg gelijk blijven. Hoe profiteer u nu van de lage rente, als u in uw huidige woning wilt blijven wonen? In dit blog meer informatie hierover.

2) Eén van de meest gestelde vragen over hypotheken is: “Wat gaat de rente doen?”. Een belangrijke vraag wanneer bij het aanvragen van een hypotheek een keuze moet worden gemaakt over de rentevast periode.
Het is echter ook een belangrijke vraag voor mensen die hun hypotheek een aantal jaren geleden hebben afgesloten. Zij betalen vaak een hogere rente dan nu voor eenzelfde hypotheek gevraagd wordt. Wilt u weten hoe u ook van de huidige rente profiteert, terwijl u in uw huidige huis blijft wonen? Ook voor u is deze blog dan interessant.

Vergoedingsrente

Bij het oversluiten van de hypotheek tegen een lagere rente, zal de huidige geldverstrekker een vergoedingsrente (ook wel boeterente) in rekening brengen. Dit kan door de huidige lage rente een flink bedrag zijn en niet iedereen heeft dat zomaar te besteden. Om die reden zijn oversluitingskosten mee te lenen in de hypotheek.

Voordeel

Het oversluiten van de hypotheek is in de meeste gevallen bedoeld om financieel voordeel te behalen. Het is daarom belangrijk dat het verschil tussen de huidige hypotheeklasten en de nieuwe, lagere hypotheeklasten voldoende is, om  te betalen vergoedingsrente en kosten van oversluiten terug te verdienen.

Belastingaftrek

Wat meehelpt om oversluiten aantrekkelijk te maken, is dat de te betalen vergoedingsrente eenmalig fiscaal aftrekbaar zijn. Mochten de kosten van oversluiten mee geleend worden, dan is de rente over dit deel van de hypotheek niet aftrekbaar.

Spaarhypotheek

Voor mensen met een spaarhypotheek is het belangrijk om goed door te rekenen of oversluiten financieel aantrekkelijk is. Door de lagere hypotheekrente, daalt ook de spaarrente. Als dat gebeurt moet vaak extra ingelegd worden om het aflossingsbedrag bij elkaar te sparen. Hierdoor kan het zo zijn dat de netto maandlast per saldo niet lager wordt.

Aflossingsvrije hypotheek

Ook een aflossingsvrije hypotheek kan niet altijd meegenomen worden, als de hypotheek wordt overgesloten. Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer mag bedragen dan de helft van de waarde van de woning. Sommige partijen zijn hier iets soepeler in.

Oversluiten bij de huidige geldverstrekker?

Het is mogelijk om het oversluiten bij de huidige geldverstrekker te regelen. Onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft laten zien dat huizenbezitters in dat geval vaak geld laten liggen. Volgens de VEH zijn aan de overstap naar een andere aanbieder weliswaar kosten verbonden, maar deze kunnen vaak snel worden terugverdiend. De vereniging roept huiseigenaren daarom op om actiever op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen.

Vooral voor huiseigenaren met een hypotheek bij een van de drie grote banken kan het volgens de VEH lonen om over te stappen. Zij laten gemiddeld een 0,3 procent lagere hypotheekrente voor een rentevaste periode van tien jaar liggen. Voor een rentevaste periode van twintig jaar loopt dit op tot 0,7 procent.

Renteontwikkeling

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een grote invloed op de hypotheekrente in Nederland. De ECB heeft aangekondigd de officiële rentetarieven voorlopig niet te verhogen. De verwachting is daardoor dat de rente tot de zomer van 2019 niet veel zal veranderen. Na de zomer zal de rente waarschijnlijk wel gaan stijgen.

Dit betekent dat het komende half jaar belangrijk wordt voor mensen die willen profiteren van de huidige lage rente. Als ze het oversluiten te lang uitstellen, dan wordt het waarschijnlijk een stuk minder interessant.

Wilt u een op maat gemaakte berekening hoeveel voordeel oversluiten u oplevert? Maak dan snel een afspraak, ik maak de mogelijkheden graag inzichtelijk voor u.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden