Het nieuwe studiejaar is weer begonnen. Waar gaat uw zoon of dochter wonen? Op kamers? Of gaat u als ouder hulp bieden een fijne nieuwe plek te vinden?

Kinderen de deur uit?

Woon-opleidingverkeer

Na de middelbare school doorstuderen betekent voor veel studenten afscheid nemen van de vertrouwde woonomgeving. Niet alle hogere opleidingen liggen immers op een steenworp afstand van het ouderlijk huis. Er kan dan voor woon-opleidingverkeer worden gekozen, maar wonen op kamers is ook een keuze. Helaas lijkt de kamertoestand momenteel nogal op die van de huidige huizenmarkt: het aanbod is beperkt, zeker ook in onze studentenstad. Deels omdat ex-studenten en afgestudeerden vanwege het woningtekort langer in hun studentenhuis blijven wonen.

Opties

Is de afstand tussen huis en opleiding te groot om dagelijks te bereizen? Dan heeft u als ouders een aantal out-of-the-box-opties:

  • U zou kunnen overwegen om zelf te verhuizen richting opleidingsstad van uw kind, zodat hij of zij lekker thuis kan blijven wonen. In combinatie met vaker thuiswerken is de afstand tot uw mogelijk minder van belang.
  • Koop zelf een huis of appartement voor uw studerende kind. Die zou dit appartement dan kunnen delen met andere studenten. Zo levert het bovendien nog iets op. Met de huuropbrengst is de hypotheek mogelijk (voor een groot deel) gedekt.

Haken en ogen

Klinkt natuurlijk ideaal, maar elk scenario heeft zijn eigen haken en ogen. En natuurlijk moet het financieel haalbaar zijn. Dit vraagt om een gedegen onderhoud over de persoonlijke situatie met een onafhankelijk financieel specialist. Om diverse scenario's in beeld te brengen en voorziene problemen te voorkomen.

Woningmarkt op slot

Daarnaast hebben we nog te maken met een woningmarkt die hier en daar flink op slot zit. En ook daar komen wij graag in beeld. Als makelaar hebben wij een goede kijk op wat er te koop is – of komt. Dat delen wij graag met u, dus neem daarvoor vooral contact op. Ook in geval u kleiner wilt gaan wonen, omdat de kinderen toch de deur uit zijn.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden