Als u een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kunt u een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als u energiebesparende voorzieningen financiert, mag in 2020 tot 106% (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning worden geleend.

Invloed duurzaamheid op uw hypotheek

Andersom geldt in enkele gevallen overigens ook: Vanaf 1 augustus gaat Triodos Bank bijvoorbeeld het maximale leenbedrag voor een woning koppelen aan de energieprestaties van het betreffende huis. Eigenaren van een woning met energielabel C of lager kunnen bij Triodos Bank dan nog maar maximaal 90 procent van het aankoopbedrag lenen in plaats van de gebruikelijke 100 procent (bron: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/).

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u kunt lenen, blijven investeringen in energiebesparende voorzieningen tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. Bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie. Uw inkomen moet in dat geval wel minimaal € 33.000 zijn.

Energiebesparende voorzieningen

Onder energiebesparende voorzieningen vallen bijvoorbeeld:

  • Een HR-ketel;
  • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer;
  • HR++ beglazing (of hoger);
  • Een warmtepomp;
  • Een zonneboiler;
  • Zonnepanelen.

Hoe werkt het?

Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, wordt dit extra bedrag in een bouwdepot gestort. Van te voren geeft u aan welke maatregelen u wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dient u de nota's in en kan er uit het depot worden uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de energiebesparende voorzieningen gerealiseerd zijn of het bouwdepot is verlopen, dan moet dit saldo worden gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.

Voorbeeld
U koopt een woning met een marktwaarde van € 200.000 en wil voor € 10.000 aan energiebesparende voorzieningen aanbrengen. U kunt in dit geval maximaal een hypotheek van 106% van € 200.000 krijgen, oftewel € 212.000.

Als u al een koophuis heeft

Als u in het bezit bent van een eigen woning met overwaarde, dan kan het een goede optie zijn om de huidige hypotheek op te hogen of een tweede hypotheek op de woning af te sluiten. Ook als er geen overwaarde is, kan de hypotheek veelal worden verhoogd. Bij energiebesparende maatregelen mag op een bestaande hypotheek eveneens tot 106% van de waarde van de woning gefinancierd worden. Als de verhoogde hypotheek gebruikt wordt voor woningverbetering is de rente die u hierover betaalt fiscaal aftrekbaar.

Lees meer over het verduurzamen van uw woning in de nieuwe inspiratiebrochure van de NVM.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden