We hebben nog een paar maanden voor de boeg en toch blikt Klaas alvast vooruit: wat staat er het komende jaar te gebeuren in hypothekenland?

Hypotheeknieuws 2020

Wijzigingen NHG

Per 1 januari stijgt de kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie naar €310.000,-. Dit betekent dat wie een woning koopt met een koopsom tot dat bedrag, in aanmerking komt voor de lagere rente die bij NHG geldt.

Ook de ruimte voor verduurzaming van de woning groeit hierdoor. Deze is dit jaar nog €17.400,- en is vanaf volgend jaar maximaal €18.600,-. Dit bedrag mag bovenop de hiervoor benoemde €310.000,- geleend worden, mits dit aan energie besparende maatregelen wordt besteed.

Bij een nieuwbouwwoning die energieneutraal of zelfs nul-op-de-meter wordt opgeleverd, mag vanaf 1 januari standaard worden uitgegaan van het maximale grensbedrag van €328.600,-.

Een andere verandering is dat de kosten voor het verkrijgen van NHG dalen. Op dit moment bedragen die 0,9% van de totale hypotheeklening, vanaf volgend jaar is dat 0,7%.  Dus van maximaal €2.610,- naar €2.170,-.

Wijziging inkomen partner

Voor het bepalen van de maximaal mogelijke hypotheek op basis van het inkomen, wordt uitgegaan van het financieringslastpercentage: Hoeveel mag per jaar worden uitgegeven aan rente en aflossing.

Op dit moment wordt voor het bepalen van dit percentage, het inkomen van de minst verdienende partner voor 70% meegeteld. Dat wordt 80%.

Let op: Aangezien op hetzelfde moment de financieringslastpercentages naar beneden worden gesteld, leidt dit niet automatisch tot een hogere maximale hypotheek.

Rentenieuws

De afgelopen maanden was de hypotheekrente nog altijd dalende en die trend wordt nog niet verbroken. De snelheid in de daling is er echter wel uit. Voor de komende tijd is de verwachting dat de rente nog steeds iets kan dalen voor zowel de korte rentevast perioden, als de lange rentevast perioden.

Dat betekent dat iedereen met een bestaande hypotheek, waarvan de rentevast periode binnenkort vervalt, een renteaanbod met een lagere rente kan verwachten. Dat zal voor heel veel mensen financieel voordelig uitpakken, behalve voor diegene met een spaarhypotheek.

Bij die hypotheek is het rendement op het spaargedeelte namelijk gekoppeld aan de te betalen hypotheekrente. Wordt de hypotheekrente verlaagd, dan daalt daarmee ook het rendement op het sparen. Om uiteindelijk het gestelde doelkapitaal te halen, zal de maandelijkse inleg verhoogd moeten worden.

Wat daarbij negatief uit kan pakken, is dat alleen de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is en de maandelijkse inleg niet. De nieuwe bruto maandlast kan daardoor lager zijn als vóór renteverlenging, terwijl de netto maandlast stijgt.

Voorbeeld van een bankspaarhypotheek van € 250.000,- na de 20 jaar rentevast periode:

Huidige situatieSituatie na renteverlaging
Rentpercentage4,5 %2,0 %
Spaarinleg€ 330,-€ 708,-
Hypotheekrente€ 938,-€ 417,-
Bruto maandlast€ 1268,-€ 1.125,-
Netto maandlast€ 972,-€ 1.031,-

Dit betekent niet dat de spaarhypotheek een ‘slechte’ hypotheek is. Wel is het verstandig om naar het totale financiële plaatje te kijken en de voor- en nadelen goed af te wegen bij het kiezen voor een nieuwe rentevast periode.

Natuurlijk help ik daar graag bij. Een eerste afspraak is snel gemaakt en geheel kosteloos.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden