De huurprijzen in de vrije sector van Groningen exploderen. In de randstad lijkt de stijging te stabiliseren, maar onder andere in Groningen is er nog steeds een groot tekort aan woningen. Voor een woning in Groningen wordt in 2017 wel 17% meer huur gevraagd ten opzichte van 2016. Na Flevoland is Groningen hiermee de provincie waar de huurprijzen het hardst stijgen buiten de Randstad.

Huurprijzen stijgen hard in Groningen door woning schaarse

Hoge huurprijzen
Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot komt de huurstijging vooral doordat veel mensen uit de stad Groningen naar nabijgelegen gemeentes vertrekken. "Groningen is van alle steden in de provincies Friesland, Drenthe en Groningen het duurst om te wonen. Mensen trekken dus, net zoals in de Randstad, steeds meer naar randgebieden. Dat leidt daar dan weer tot hogere huurprijzen."

Gemiddelde huurprijs
Gemiddeld is een huurder in de vrije sector in Nederland nu 14,85 euro per vierkante meter per maand kwijt. Dat is het hoogste bedrag in tien jaar, zegt Jasper de Groot. In absolute zin is de Randstad nog altijd veel duurder dan de rest van het land. Zo betaalt een huurder in Amsterdam 22,28 euro per vierkante meter per maand, waar dat in de provincie Groningen €12,40 is per vierkante meter. In de stad Groningen betaalden huurders het afgelopen kwartaal €13,01 per vierkante meter. Ter vergelijking: in Leeuwarden is dit € 9,30 per vierkante meter.

Tekort
Ondanks de stabilisatie in de Randstad is er geen sprake van balans tussen de vraag naar en het aanbod van woningen in de vrije sector. Vooral voor mensen die zoeken in het middensegment - tussen de 711 en 1.000 euro per maand - is het probleem groot. Van de woningen die op Pararius worden aangeboden is 20 procent een woning in het middensegment, terwijl 37 procent op zoek is naar zo’n woning.

Goed nieuws voor verhuurders
Voor eigenaren die eraan zitten te denken om hun woning te verhuren is dit goed nieuws. Het betekent dat zij hun woning vlot en voor een gunstige prijs (al dan niet tijdelijk) kunnen verhuren. Nu de overheid het ook mogelijk heeft gemaakt om voor kortere periodes een huurovereenkomst af te sluiten, is dit het juiste moment om uw woning voor de verhuur aan te bieden.

Mocht u overwegen om uw woning te verhuren of om een beleggingsobject aan te schaffen, laat u dan adviseren door onze verhuurmakelaar.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden