Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Bent u een van hen?

Hoe lost u uw aflossingsvrije hypotheek af?

Aflossen?

Enige jaren geleden waren veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek niet op de hoogte van het feit dat de aflossingsvrije hypotheek ook daadwerkelijk moet worden afgelost. Inmiddels is bijna iedereen zich daarvan bewust. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat onder de 1.050 ondervraagden, 96% weet dat haar/zijn aflossingsvrije hypotheek op enig moment moet worden terugbetaald.

Hoe?

Een kwart van de huishoudens weet echter nog niet hoe en wanneer ze die terugbetaling gaat of moeten doen. De huishoudens die het wel volledig op de hoogte zijn, kiezen voor een van de volgende mogelijkheden:

  • Aflossing uit eigen middelen (34%)
  • Een nieuwe hypotheek afsluiten (20%)
  • Het huis verkopen aan het einde van de looptijd (17%)

Hier moet u rekening mee houden

Het belangrijkste is dat u een plan heeft hoe u de hypotheek gaat aflossen. En dat is vooral van belang wanneer de einddatum van de hypotheek samenvalt met het moment dat u stopt met werken, waardoor het inkomen daalt. Ook valt na 30 jaar de renteaftrek van de hypotheek weg, waardoor de netto maandlasten hoger worden.

Wie aan het einde van de looptijd een nieuwe hypotheek wil afsluiten moet er rekening mee houden dat deze mogelijk niet, of slechts deels, aflossingsvrij mag zijn. Ook dit kan voor een forse stijging van de maandlasten zorgen. Daarbij moet de nieuwe hypotheek passen binnen de dan geldende leennormen.

Aflossingsblij?

De NVB is begonnen met de campagne Aflossingsblij: een campagne om huishoudens bewust te maken van hun aflossingsvrije hypotheek en aan te moedigen om te bekijken of hun hypotheek toekomstbestendig is. Het is daarbij belangrijk om goed uw toekomstige situatie in beeld te hebben. Tezamen met uw toekomstige, financiële behoeften kunt u dan de juiste keuzes maken. Het is om die reden belangrijk om advies in te winnen, zodat u een op maat gemaakt plan heeft.

Het hebben van een goed, financieel plan geeft niet alleen een gerust gevoel. Als u nu uw hypotheek controleert dan is er nog voldoende tijd om extra zekerheid in te bouwen, bijvoorbeeld door af te lossen of te sparen. De impact op uw maandlast blijft daarmee mogelijk beperkt. Voor 700.000 huishoudens loopt de aflossingsvrije hypotheek in de periode tussen 2035 en 2038 af.

Wilt u uw hypotheek ook toekomstbestendig maken? Neem contact met mij op, dan plannen we op korte termijn een afspraak in.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden