De laatste cijfers van de NVM laten zien dat in het vierde kwartaal van 2019 alle bestaande koopwoningen in Nederland duurder waren dan een jaar geleden. Het grootst was de prijsstijging echter in de gemeente Groningen. Ook het aantal verkopen lag in bijna heel Nederland hoger dan een jaar eerder.

Groninger woningmarkt krapste van Nederland

Grootste prijsstijging in 14 jaar

Bestaande koopwoningen waren in Groningen in het vierde kwartaal van 2019 gemiddeld 6,2% duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging was met 8,4 % het grootst in de provincie Groningen. Het is de grootste prijsstijging in de provincie Groningen in 14 jaar tijd.

Voor het jaar 2019 kwam de gemiddelde prijsstijging uit op 6,9%. Dat is wel lager dan in 2018, toen de prijsstijging nog 9% bedroeg. In totaal zijn er ruim 218 duizend woningen van eigenaar gewisseld in 2019 en dat is nagenoeg evenveel als in 2018.

aantal-woningen-in-aanbodjpg.jpg

Vergeleken met het derde kwartaal van 2019 is het aanbod landelijk gezien gelijk gebleven. Wel is het aanbod opnieuw gedaald ten opzichte van een jaar geleden. In vergelijking met een jaar geleden stonden er landelijk in het vierde kwartaal van 2019 18,3% minder huizen te koop. De mate waarin het aanbod nu nog af- of toeneemt is sterk regionaal afhankelijk. In Groningen stijgt het aanbod licht waarbij het aanbod voornamelijk appartementen betreft (zie bovenstaande grafiek). Ook valt uit dezelfde grafiek op te maken dat het koopaanbod van tussenwoningen, hoekwoningen en tweekappers licht stijgt. De woningmarkt van Groningen-stad is echter met een krapteindicator van 1,4 (dit betekent dat er per woningzoekende 1,4 woning beschikbaar is) nog altijd het meest krap van heel Nederland.

aantal-woningen-in-aanbodjpg.jpg

De vraagprijs van het woningaanbod blijft landelijk voor alle woningsoorten stijgen. De prijs, die in Nederland gevraagd wordt voor een gemiddelde koopwoning, is in het vierde kwartaal van 2019 toegenomen met 8,8% in vergelijking met een jaar geleden. In de gemeente Groningen zien we dat de vraagprijs van een hoekwoning en een twee-onder-een-kapwoning in het vierde kwartaal van 2019 iets daalt.

ontwikkeling-vraagprijs-per-woningtypejpg.jpg

Nieuwbouwontwikkelingen

Landelijk gezien stegen zowel de aanbiedingsprijzen van nieuwbouwwoningen als de prijzen voor verkochte nieuwbouwwoningen. Verkochte nieuwbouwwoningen stegen in 2018 circa 14% in prijs. Voor meergezinswoningen was de prijsstijging sterker dan voor eengezinswoningen. De prijs van het aanbod is gebaseerd op het aanbod dat op 31 december 2019 te koop stond.

De ontwikkeling van de prijs voor nieuwbouw in Groningen vindt u terug in onderstaande grafiek.

prijs-nieuwbouwwoningenjpg.jpg

Bron: NVM, CBS, Kadaster

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden