Groningen sluit aan in het rijtje steden buiten de Randstad waar huurprijzen in de vrije sector een recordhoogte hebben bereikt. De druk op de woningmarkt neemt ook hier toe. In de provincie Drenthe is sprake van een omgekeerde beweging. Daar daalde de huurprijs.

Groningen in nieuw toplijstje: hoogste huurprijzen

Volgens verhuurdersite Pararius bereiken in steeds meer steden de verhuurprijzen een recordhoogte. In Groningen betaalden huurders in de eerste maanden van dit jaar 13,62 euro per vierkante meter voor een huurwoningen in de vrije sector.

Op een lijstje van steden van Pararius prijkt Groningen daarmee op de negende plek. Amsterdam spant de kroon. Daar leggen mensen per vierkante meter meer dan 22 euro neer om een huis te huren. Buiten de grote vier steden ziet Pararius een forse groei in plaatsen als Zoetermeer, Apeldoorn en Almere.

'Niet schrikbarend'

In Groningen schommelde de vierkante meterprijs jarenlang rond de 11 euro per vierkante meter. In 2016 was er een uitschieter richting 13 euro per vierkante meter. De afgelopen jaren zijn de prijzen in de vrije sector gestegen, maar niet op een manier dat je ervan schrikt, zegt Sebastian de Vos van Pandomo Makelaars. ,,De prijzen stijgen, maar ze stijgen in Groningen langzaam.’’

Toch is ook die geringe stijging niet goed voor mensen met een inkomen dat net te hoog is om in aanmerking te komen voor een woning in de sociale huursector. Als ze vanwege de aard van hun werk niet in aanmerking komen voor een hypotheek of door de gekte op de Groninger koopmarkt naast hun droomhuis grijpen, worden ze op de huurmarkt geconfronteerd met steeds stijgende huurprijzen.

Niet zelfde niveau als Randstad

Toch zal die stijging niet eeuwig doorgaan. Het is volgens directeur Jasper de Groot van Pararius niet te verwachten dat de huurprijzen in Groningen hetzelfde niveau bereiken als in de Randstad. De Groot verwacht dat de prijzen nog door kunnen stijgen. ‘Het plafond is nog niet bereikt. Maar er zit een grens aan wat mensen kunnen betalen. Wordt die grens bereikt, dan zwakt de stijging af’.

De Vos van Pandomo voorziet een soortgelijke ontwikkeling. ,,Je kunt in de vrije sector vragen wat je wilt. Maar zit je te hoog dan snijd je je vanzelf in de vingers.’’

Ruim 10.000 woningen

Pararius baseert haar cijfers op de ruim 10.000 woningen die de eerste maanden via dit platform zijn verhuurd. Waar mensen die in Amsterdam geen plek vinden om te huren uitwijken naar omliggende plaatsen als Amstelveen, Haarlem of Amersfoort, lijken woningzoekenden die in Groningen niks vinden niet uit te wijken naar Drenthe.

Vergeleken met de eerste maanden van de 2017 betaalden huurders in Drenthe in het eerste kwartaal van dit jaar 2,5 procent minder. Per vierkante meter betaalt een huurder in de vrije sector 8,14 euro per vierkante meter. Friesland dat volgens de cijfers Pararius een opvallende stijgers is, zit hier net boven: 9,70 euro per vierkante meter.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden