De komende periode start de verkoop van een aantal nieuwbouwprojecten in en rond stad Groningen. Veel mensen vinden de nieuwbouwhypotheek lastig te doorgronden. Met het volgende stappenplan help ik je om de aankoop vooral leuk te maken. Oké… misschien nog wel een klein beetje spannend.

Financiering nieuwbouwhuis

Stap 1. De haalbaarheidscheck
Als je een nieuwbouwproject hebt gezien waar je graag wilt wonen, doe je eerst een zogeheten haalbaarheidscheck. Net als jijzelf, wil de projectontwikkelaar namelijk graag weten of je de woning ook daadwerkelijk kunt kopen. Als financieel adviseur help ik je hier graag bij. Ik bekijk je financiële plaatje en bespreek de mogelijkheden met je. Je krijgt ook een berekening mee, die je eventueel kunt delen met de projectontwikkelaar. Goed om te weten: voor deze haalbaarheidscheck breng ik geen kosten in rekening. Zo kun je je kosteloos & vrijblijvend voorbereiden en blijven teleurstellingen uit.

Stap 2. Start inschrijving
Fijn, de haalbaarheidscheck is gedaan en je kunt de woning kopen. Bij de start verkoop geef je per inschrijving aan, welke woning je wilt kopen.  Na de inschrijving worden de woningen toegewezen en als je het treft is één van de woningen voor jou; je hebt dan een optie. Als je die optie omzet in de daadwerkelijke aankoop, dan wordt een koop-/aanneemovereenkomst gesloten. Of de woning al bijna klaar is, of dat de fundering nog gestort moet worden; dit is het moment om je hypotheek te regelen!

Stap 3. Hypotheekofferte
Op basis van het inhoudelijke gesprek over jouw wensen en behoeften, heb ik een hypotheekadvies voor je gemaakt. Dat is de basis voor de hypotheekofferte die ik voor je verzorg.

Bij de start van de bouw ga je naar de notaris en teken je de hypotheekakte. Van harte gefeliciteerd!

Stap 4. In delen betalen
De lening voor een nieuwbouwwoning is anders geregeld dan voor een bestaande woning. Bij een bestaande woning neemjeu het hele hypotheekbedrag meestal in één keer op. Bij een nieuwbouwwoning werkt dit anders: Het opgenomen bedrag van je lening wordt namelijk steeds hoger. Op het moment dat je de hypotheekakte tekent, wordt de grond alvast betaald samen met de eventuele bouwtermijnen die al geweest zijn.

Stap 5. Bouwdepot
Het bedrag van de lening wat na die eerste betaling(en) over is, wordt op een bouwdepot gestort. Dit is een speciale rekening waarop de geldverstrekker rente vergoedt, waardoor deze als een soort spaarrekening werkt. Hoe hoger het bedrag op je bouwdepot, des te hoger de rentevergoeding per maand is. Gedurende de bouw wordt het saldo op het bouwdepot steeds lager, uit dit bouwdepot betaal je namelijk de facturen die je tijdens de bouw van de aannemer krijgt.

Stap 6. Bouwrente
Bij stap 2 heb je de koop-/aanneemovereenkomst getekend. Als de bouw op dat moment al begonnen is, heeft de aannemer al kosten gemaakt. Over deze investering mist hij rente en de tegemoetkoming die je hem hiervoor betaalt heet bouwrente. In je
koop-/aanneemovereenkomst staat vaak een percentage tussen 3 en 6%, wat neerkomt op een paar honderd euro. Deze bouwrente kun je meenemen in je hypotheek.

Let op: De rente die je over dit deel van de hypotheek betaalt is niet fiscaal aftrekbaar. De rente over het deel van de bouwrente die je betaalt ná ondertekening van de
koop-/aanneemovereenkomst tot en met de oplevering van de woning is wél fiscaal aftrekbaar.

Stap 7. Renteverlies tijdens de bouw
Over het bedrag wat op het bouwdepot staat ontvang je een rentevergoeding. Ondertussen betaal je rente over de hypotheeklening. Per saldo dempt dit de hypotheeklasten, immers je betaalt rente en krijgt een vergoeding.

Het bedrag op het bouwdepot wordt echter steeds lager, aangezien de bouw van de woning vordert en de aannemer zijn facturen stuurt. Hierdoor wordt het bedrag aan rentevergoeding steeds lager en nemen de hypotheeklasten toe. Een trucje om dit minder in je portemonnee te voelen is het meefinancieren van dit renteverlies tijdens de bouw, dit kan op dit moment tot ongeveer 4% van de waarde van de woning. Iedere keer als er een bedrag voor de hypotheek betaald moet worden, komt dit eerst uit dit potje. Het renteverlies tijdens de bouw lenen is optioneel en niet fiscaal aftrekbaar.

Stap 8. Meerwerk
Zo'n nieuwbouwwoning ziet er natuurlijk fantastisch uit! Maar wat als je specifieke wensen of bouwideëen hebt? Denk hierbij aan een optionele uitbouw, een luxere badkamer of de keuken. Dit soort extra's heten meerwerk en deze kun je meestal tot 25% van de koopsom meenemen in de hypotheeklening.

Wil je zorgeloos op zoek naar een geschikte nieuwbouwwoning? Neem dan contact met mij op voor het maken van een kosteloze en vrijblijvende afspraak!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden