Voor deze laatste nieuwsbrief van het jaar, hebben we enkele financiële eindejaar tips voor u verzameld. Door bepaalde uitgaven nog in 2021 te doen, kunt u misschien wel besparen in 2022. En door optimaal gebruik te maken van regelingen zoals jaarruimte, schenkingsvrijstellingen en groene beleggingen kunt u meer uit u geld halen.

Financiële eindejaar (bespaar)tips

Tip 1: Gebruik uw jaarruimte

Veel Nederlanders hebben een pensioengat. Soms groot, soms klein. Door gebruik te maken van uw zogenoemde jaarruimte, kunt u zo’n gat fiscaalvriendelijk vullen. Bouwt u al langere tijd niet genoeg pensioen op? Dan mag u de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. Om te profiteren van belastingvoordeel moet u het geld wel vóór 2022 inleggen. Hier kunt u berekenen hoeveel jaarruimte u heeft.

Tip 2: Schenkingsvrijstellingen

In principe moet u belasting betalen als u een schenking ontvangt. Maar als de schenking van uw ouders komt, geldt in 2021 een vrijstelling van € 6.604. Let op, de belastingdienst ziet ouders als één schenker, ook al zijn ze gescheiden. Voor geld dat u van uw grootouders krijgt, geldt dit jaar een vrijstelling van € 3.244.

Daarnaast gelden er ook enkele eenmalig verhoogde vrijstellingen. Zo mogen ouders hun kind(eren) tussen de 18 en 40 jaar éénmalig € 26.881 schenken zonder dat hier verder regels aan zitten. Voor een dure studie mogen ze zelfs eenmalig € 55.996 schenken zonder dat er belasting over wordt geheven. Verder mag iedereen aan iedereen tussen de 18 en 40 jaar een bedrag van € 105.302 schenken voor het kopen, aflossen of verbeteren van een eigen woning, de zogenoemde ‘jubelton’.

Tip 3: Ga groen beleggen

Heeft u veel box 3-vermogen? Overweeg dan om een deel ervan groen te beleggen. Als u belegt in groenfondsen krijgt u namelijk een extra vrijstelling. Die bedraagt ruim € 60.000 en voor fiscale partners het dubbele. Daarnaast krijgt u een extra heffingskorting van 0,7% over de beleggingen, wat dus kan oplopen tot zo’n € 800.

Tip 4: Isoleer uw huis

Met de hoge gasprijzen is isoleren rendabeler dan ooit. En: de overheid betaalt nog altijd mee als u twee of meer isolatiemaatregelen neemt. Meer hierover leest u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Tip 5: Koop dure dingen

Bent u van plan om binnenkort een auto of een boot te kopen? Of om uw keuken of badkamer te verbouwen? Zeker als u veel spaargeld heeft, kan het verstandig zijn om er niet mee te wachten tot volgend jaar, maar het geld nog dit jaar uit te geven. De vrijstelling in box 3 is in 2022 € 50.650 per persoon en het dubbele voor fiscaal partners. Heeft u meer vermogen, dan moet u daarover belasting betalen.

Tip 6: Aftrekposten 2022 alvast betalen

Soms is het fiscaal interessant om kosten, die u mag aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting, vooruit te betalen. Hypotheekrente, bijvoorbeeld. Dat geldt vooral als u dit jaar meer dan € 69.398 verdient. Dit jaar mag u dan nog 43% aftrekken, volgend jaar nog maar 40%. Vraag wel even na of dat kan bij uw hypotheek en check ook de regels van de Belastingdienst. Ook oversluitkosten, advieskosten en boeterente mag u trouwens aftrekken.

Tip 7: Los uw hypotheek af

Het aflossen van uw hypotheek kan ook een bestemming zijn van uw (extra) spaargeld. Informeer even bij uw adviseur hoeveel u jaarlijks boetevrij mag aflossen. Vraag ook naar de doorlooptijd, zodat u zeker weet dat uw aflossing vóór 1 januari 2022 is verwerkt.

We helpen u graag

Als Erkend Financieel Adviseurs zijn wij expert op het gebied van financiële zaken. Ook hebben wij toegang tot een uitgebreid netwerk met daarin andere specialisten zoals notarissen en belastingadviseurs. Maak gerust eens een afspraak om te horen hoe we u kunnen helpen.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden