Feiten over de woningmarkt tijdens de zomer van 2020
Worden er juist meer huizen verkocht in deze zomermaanden of minder? En hoe zit het met de woningprijzen? Aan de hand van informatie van de NVM en het Kadaster zetten we een aantal zomerse huizenmarktfeiten op een rij.
Meer woningen verkocht
Het aantal woningen dat tussen 1 mei en 31 augustus wordt verkocht, ligt elk jaar flink hoger dan in de andere maanden van het jaar. Waarschijnlijk vinden veel mensen de zomer een fijne periode om te verhuizen, omdat ze dan (veelal) langere tijd vrij kunnen plannen rondom de verhuizing. Deze zomer is daarin nog iets meer uitzonderlijk, doordat veel mensen thuis of dichtbij huis blijven. Corona heeft een bijzondere bijwerking op de huizenmarkt. Niet alleen daalde de rente naar een laagterecord – en stijgt deze nu weer langzaam, maar ook kwamen er extra veel huizen op de markt en laten vooral starters ineens van zich horen.
De huizenprijzen liggen hoger
Behalve in 2009 en 2013, stegen de huizenprijzen de afgelopen tien jaar in de maanden mei t/m augustus het hardst (of daalden het minst). Deze zomer is daarop geen uitzondering.
Vooral 35-50 jarigen verhuizen in de zomer
Alle leeftijdsgroepen verhuizen vaker in de zomer, maar de stijging is het grootst bij mensen tussen de 35 en 50 jaar en bij doorstromers. 50-Plussers verhuizen relatief vaker in het najaar of de winter en starters kiezen veelal voor de zomerperiode of het najaar.
Woningen met tuin zijn populairder
Uit de cijfers blijkt dat in de zomer woningen mèt tuin veel vaker verkocht worden dan woningen zonder tuin. Vooral vrijstaande huizen, hoekwoningen en 2-onder-1-kap-woningen zijn dan populair. Deze hebben ook vaak de grootste tuinen. Het aantal appartementen dat wordt verkocht, stijgt in de zomer juist minder hard.
Veel aankopen in studentensteden
In de zomer verhuizen veel aankomende studenten naar hun nieuwe studentenstad. Sommige ouders kiezen ervoor een tweede woning aan te schaffen in die stad, waar hun kind tijdens de studie kan gaan wonen. In de Nederlandse studentensteden (zoals Groningen, Delft, Leiden en Utrecht) is dat effect te zien: het aantal aankopen van tweede woningen stijgt daar in de zomer bijna altijd harder dan in andere steden.