Heeft u al een nieuw energielabel van uw woning? De aanvraagkosten van het label gaan vanaf januari flink omhoog. Daarnaast staan er nog een aantal andere wijzigingen op het programma.

Energielabel anno 2021

Als u uw huis in 2021 te koop of te huur zet dan is een geldig energielabel van de betreffende woning verplicht. Met deze bepaling wordt de energieprestatie van een gebouw zo vroeg mogelijk in het proces tot verkoop of verhuur onder de aandacht gebracht om bij te dragen aan bewustwording bij kopers en huurders.

Met deze wijziging wordt het eveneens verplicht de energieprestatie van het gebouw of een gedeelte ervan te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van het gebouw of een gedeelte daarvan. Onze makelaars en adviseurs zullen u hier dan ook vanaf 2021 naar vragen.

De bepaling geldt niet voor bijvoorbeeld monumenten of in geval van onderhandse verkoop (wanneer de woning niet in advertenties of via Funda wordt aangeboden).

Concreet betekent deze aangepaste regelgeving ook dat de verplichting om een (definitief) label te verkrijgen, eerder in het proces komt te liggen. Immers, als een woningeigenaar met het object in commerciële media zoals funda of Facebook naar buiten wil treden, dan dient er een label aanwezig te zijn. En niet pas op het moment dat de woning is verkocht en wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Energielabel nu nog aanvragen?

Tot en met 31 december 2020 kan nog tegen de huidige, geringe kosten het (vereenvoudigde) energielabel worden aangevraagd. Dit label heeft, ook na 1 januari 2021, nog altijd een geldigheidsduur van 10 jaar na afgiftedatum.

Heeft u vragen? Een van onze makelaars of adviseurs helpen u graag verder.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden