Op de huidige woningmarkt is het voor een huizenkoper niet gemakkelijk om een woning te bemachtigen. Er zijn veel kapers op de kust en het aanbod is gering. Dit geldt zowel voor bestaande woningen, als voor nieuwbouwwoningen.

Een goede voorbereiding vergroot de kans op een woning!

Hoe vergroot je nu je kans om toch die droomwoning te bemachtigen? Deze vraag krijg ik steeds vaker in mijn gesprekken te horen. Een eenduidig antwoord hierop is helaas niet te geven. Maar het werkt zeker in je voordeel als je goed voorbereid bent! Weet bijvoorbeeld wat je kunt en wilt betalen voor je hypotheek!

Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek breng ik helder en duidelijk in beeld hoe ver je kunt gaan bij het kopen van een woning. Belangrijk onderdeel daarbij is altijd: hoever jijzelf wilt gaan. Ik sta daarom stil bij het maandelijkse budget wat je vrij kunt spelen om de woonlasten te betalen. Door dit goed in beeld te hebben, is soms meer mogelijk dan je verwacht.

Na het kennismakingsgesprek heb je de belangrijkste informatie in bezit waarmee je je specifiek kunt richten op de woningen die bij jouw budget passen. Ook weet je aan welke randvoorwaarden je moet voldoen om een hypotheek rond te krijgen.

Een sprekend voorbeeld hiervan stond onlangs nog in de krant: In de zoektocht naar haar volgende woning had iemand op verschillende woningen een bod gedaan. Helaas viste ze steeds achter het net. De eerste keer was haar bod te laag. De tweede keer had iemand anders hetzelfde bod gedaan, maar zonder voorbehoud van financiering. De verkoper is toen met die ander in zee gegaan. Uiteindelijk heeft ze zelf ook een bod op een huis kunnen doen, zonder voorbehoud van financiering. Ze had het volste vertrouwen dat ze haar bod kon waarmaken, omdat ze van tevoren wist wat voor haar mogelijk was en dat ze aan alle randvoorwaarden kon voldoen. De woning is haar gegund, de hypotheekofferte getekend en het wachten is nu op de overdracht.

Hoe bereid je jezelf voor op een kennismakingsgesprek met Vraag Klaas? De volgende tips komen je vast van pas:

  1. Breng je financiële plaatje in beeld. Welk inkomen komt er maandelijks binnen en welke uitgaven heb je? Op basis van deze informatie is het makkelijker te bepalen welke maandlasten bij jou passen.
  2. Schrijf je vragen van tevoren op. Als adviseur heb ik heel veel vragen, die zal je zelf ook vast hebben. Als je ze opschrijft, weet je zeker dat je ze niet vergeet te stellen.
  3. Vraag familie/vrienden/kennissen naar hun (minder goede) ervaringen met hypotheken. Zo weet je waarop je moet letten.
  4. Vraag je af hoe je leven er over vijf jaar uitziet. Ben je van plan om van baan te veranderen? Heb je grote uitgaven gepland? Begin je aan kinderen? Ga je minder of juist meer werken? Er kan veel veranderen en de vraag is of je over vijf jaar de woonlasten nog steeds kunt betalen.
  5. Zoek alvast een huis uit. Je hebt vast al op pandomo.nl of funda.nl gekeken om een indruk van huizen en prijzen te krijgen. Voordat je aan het gesprek begint, is het goed om alvast een huis te hebben uitgekozen. Dit hoeft natuurlijk nog niet hét huis te zijn, maar bijvoorbeeld een huis wat aan je wensenlijstje voldoet. Tijdens het gesprek kun je de informatie in verband brengen met dat huis. Daardoor wordt het gesprek leuk en efficiënt.

Wil jij ook goed voorbereid op huizenjacht? Maak dan een afspraak met Klaas!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden