Op de hoek van de Van Swietenlaan en de Laan Corpus den Hoorn komt HOLT, een ontwikkeling van MWPO samen met Nijestee en Nijhuis Bouw. HOLT wordt een bruisende groene wijk met internationale allure waar iedereen welkom is. Het ontwerp van HOLT is ontstaan vanuit de samenwerking van de architecten van Powerhouse Company, Houben / Van Mierlo, Vector-i en landschapsarchitect DELVA.

Dit is Holt

Ben van der Meer (Vector-i) is eigenaar van één van de architectenbureaus die mee ontwerpen aan HOLT. “Wij gingen voor het ‘Groninger handschrift’ en de identiteit van onze stad. En dat is volgens mij goed gelukt.”

De ‘Stad van de toekomst’ zou de eigenschappen van een bos moeten hebben. En dan met name de verkoelende werking, de natuurlijke waterhuishouding en de biodiversiteit die een bos biedt. ‘Holt’ is de oud-Groningse benaming voor bos en daarmee vloeide de naam voor de ontwikkeling voort uit de aanpak van het plan. Van der Meer: “Een krachtige term die in één keer de lading dekt en het verhaal van de nieuwe wijk vertelt.”

“Het vele groen maakt van HOLT een duurzame ontwikkeling. Ter voorbereiding op de klimaatverandering nemen we ook kenmerken van Zuid-Europese steden mee in het ontwerp. Met name waar het gaat om isolatie: het buiten houden van warmte tijdens hete zomers en het behaaglijk warm en tochtvrij houden in de winter. Ook passen we diverse duurzame materialen en technieken toe in HOLT. Energiezuinige installatietechniek mag en zal daarbij niet ontbreken.

verdantjpeg.jpg 
Bij duurzaamheid denken we natuurlijk al snel aan energie, maar er is in dit geval ook rekening gehouden met natuur-inclusief bouwen: dat er naast mensen ook ruimte is voor dieren als insecten en vogels.”

‘Duurzaam en natuur-inclusief’

Het park wordt geschikt om in te spelen en er komen diverse speelplekken in de woonhoven. Het wordt bovendien een autovrije wijk. Dat is een belangrijke voorwaarde voor een kindvriendelijke wijk. De gezinswoningen worden gebouwd op plekken waar kinderen makkelijk naar buiten kunnen om te spelen in de natuur.

HOLT levert divers woningaanbod. In HOLT komen 320 woningen, zowel koop als huur. Huizen voor gezinnen, starters op de woningmarkt, senioren en voor mensen die wonen en werken willen combineren.

Binnen ons plan is bovendien nagedacht over de mogelijkheid van zorg aan huis of begeleid wonen,” vervolgt Van der Meer. “Het Zorg Innovatie Forum (ZIF) is daarvoor één van onze partners. Zij leveren kennis rondom ‘healthy living’. Hierbij denken we niet alleen aan gezond leven binnenshuis, maar ook in de omgeving waar beweging gestimuleerd wordt.”

‘HOLT: de verbinding tussen de stad en de regio’

HOLT ligt op het grensvlak van de natuur en de stad. Het is een wijk met internationale allure en diverse voorzieningen. HOLT kan autovrij worden omdat het plan gericht is op de mobiliteit van de toekomst. Daarnaast is het vlak bij het centrum van Groningen en het Ommeland. Je fietst of loopt dus ook zo de natuur in.

cascadejpeg.jpg  
Van der Meer legt uit dat het plan in drie zones is ontworpen, en dat is bijzonder: “Een dynamische zone, die is heel stedelijk. De rust vind je in het park. Daar wordt in de toekomst ook de verbinding gemaakt met de sportvelden op de Westzijde. Daartussen zit de ‘reuring’. Daar komen de hoven waar mensen elkaar terloops ontmoeten en elkaar daardoor ook kennen. In die 3 zones zitten alle positieve eigenschappen van een wijk in de stad. De kwaliteit van het intiem wonen in een hof en woningen die uitkijken op de dynamiek van de stad of gericht zijn op de rust van het park.”

Op de hoogte blijven over HOLT? Klik dan door naar de website van HOLT. Daar kunt u zich als belangstellende inschrijven en wordt u op de hoogte gehouden.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden