Kopen om te verhuren is steeds populairder aan het worden. “Buy-to-let”, oftewel particuliere verhuur. Het lijkt haast een kans die u niet kunt laten lopen, toch? Voor veel mensen kan particuliere verhuur heel interessant zijn. Toch is het niet voor iedereen weggelegd, het is een beslissing waar goed over nagedacht moet worden. Natuurlijk helpen wij u daar graag bij!

De verhuurhypotheek

Voor wie?

Hieronder kort voor wie het verhuren juist wel, of juist niet een optie is.

Juist wel

  • Mensen met eigen vermogen
  • Ouders die een woning voor hun (studerende) kind(eren) kopen
  • Kinderen die een woning kopen voor/van hun ouders

Juist niet

  • Als het doel ‘snel geld verdienen’ is
  • Als al het beschikbare vermogen hiervoor aangesproken moet worden
  • Voor iemand die geen goed verhuurderschap wil laten zien
  • Als er geen stabiel inkomen is

Wanneer is het interessant?

Kopen om te verhuren kan verschillende motivaties hebben. Particuliere verhuurders zijn vaak ondernemers die op deze wijze aan hun pensioenvoorziening werken. Ook zien we veel mensen die een huis kopen voor hun studerende kinderen. Daarnaast zien we steeds vaker kinderen die de woning van hun ouders kopen en vervolgens deze weer aan de ouders verhuren. Zo kan op een slimme manier vermogen binnen de familie overgedragen worden, zonder hier onnodig schenk- en erfbelasting over te betalen.

De meest voorkomende reden blijft om extra inkomen en vermogen te genereren, wat met de huidige (extreem) lage spaarrente goed te begrijpen is.

Wat kan verhuur opleveren?

De waarde van de te verhuren woning is afhankelijk van een aantal factoren. De openstaande hypotheekschuld, de marktwaarde en de staat van het onderhoud zijn belangrijke pijlers. Door de hypotheek gedurende de looptijd af te lossen bouwt u vermogen op in de woning. Ook kan de marktwaarde door de marktomstandigheden stijgen. Zolang u de woning verhuurt geniet u maandelijks een inkomen uit de huurstroom.

Belasting

Uiteraard heeft de Belastingdienst ook regels omtrent een woning voor verhuur. In de basis is het zo geregeld dat de woning voor verhuur bij uw vermogen hoort (het zogeheten box 3 vermogen). Daardoor betaalt u er op die manier belasting over, wat als gevolg heeft dat de huurinkomsten onbelast zijn. Er kunnen echter ook nog andere regels gelden. Laat u zich hierover goed informeren.

Nadelen en risico’s

Aan de aankoop van een woning voor verhuur kleven ook nadelen en risico’s. Zo kunnen de huurinkomsten lager zijn dan vooraf verwacht, bijvoorbeeld door een conflict met de huurder. Ook kan de waarde van de woning dalen door een neerwaartse woningmarkt. En in geval de hypotheekrente stijgt, kunnen de lasten aan het einde van een rentevastperiode omhoog gaan. Het is daarom belangrijk om voor de eventuele aankoop goed onderzoek te doen naar de kansen en de risico’s. Uiteraard helpen wij u hier graag bij.

Hoe te financieren?

Om een woning te kopen voor verhuur is in de meeste gevallen een hypothecaire lening nodig. Als onafhankelijk adviseur kunnen wij u helpen met het regelen hiervan. Hoeveel geleend kan worden hangt af van uw inkomen en de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. In het laatste geval kan onder voorwaarden tussen de 70% en maximaal 90% van de waarde geleend worden. Er is dus in alle gevallen een deel eigen investering nodig.

De hypotheek zelf kan in verschillende vormen worden afgesloten, waarbij u de keuze heeft tussen geheel aflossen tot een deel aflossingsvrij. De hypotheekrente kan wel tot 30 jaar worden vastgezet.

Hulp nodig?

Binnen Pandomo Makelaars hebben wij de expertise in huis om u te helpen met het aankopen van een woning die u wenst te verhuren. Voor het beste resultaat kunnen we onze aankoopbegeleiding inzetten voor het vinden en kopen van een woning naar uw wensen. Vervolgens help ik u graag met het adviseren over én het afsluiten van de benodigde hypotheek. Ten slotte kan onze verhuurspecialist u veel werk uit handen nemen door de verhuur en het onderhoud te coördineren.

Nieuwsgierig naar uw kansen en mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor het inplannen van een kosteloze en vrijblijvende afspraak!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden