In deze laatste mailing van 2019 blikken we terug met de NVM cijfers van 2019 van de woningmarkt in Groningen. We kunnen wel stellen dat het een veelbewogen jaar was met pieken op alle fronten. Maar of dit nu allemaal en voor iedereen positief is…

De Groninger woningmarkt in cijfers

We zien al sinds 2013 een dalende lijn in het aantal aangeboden koophuizen. In 2019 ligt het percentage aangeboden huizen maar liefst 77% lager ten opzichte van 2013. Dit betekent concreet dat er destijds 169.255 huizen te koop aangeboden werden en nu nog maar 38.159. Het aantal te koop staande appartementen daalde daarbinnen verreweg het sterkst.

Het beperkte woningaanbod heeft impact op alles wat er nu speelt in de huidige woningmarkt.

Ten opzichte van 2016 daalt het aantal transacties met 21%. In 2016 werden nog 45.992 huizen verkocht in Groningen. In het afgelopen jaar veranderden 36.365 woningen van eigenaar.

Krapte indicator

Onderstaand kaartje en tabel geeft inzicht in de krapte op de woningmarkt. De krapte-indicator van de stad Groningen staat in het 3e kwartaal van 2019 op 1,4. Dat betekent dat het in onze stad extreem lastig is om een woning te vinden die past bij het zoekprofiel van de woningzoekenden. Dit zien en ervaren wij dagelijks in onze praktijk. Zoekers zijn daardoor steeds vaker genoodzaakt verder te kijken en doen ook steeds vaker concessies aan hun woonwensen.

kaart-nl.png

Krapte-indicator

Landelijk = 3,1

NO-Groningen =5,7

Slochteren = 3,9

Grootegast e.o. = 3,8

Stad Groningen = 1,4

ZO – Groningen = 3,7

NB: krapte-indicator (KI) is een verhoudingsgetal tussen aanbod en transacties dat aangeeft hoeveel woningen er gemiddeld passen op een zoekprofiel.

Een KI < 5 impliceert een krappe markt, een KI > 10 juist een ruime.

De krapte op de woningmarkt per woningtype

Hoe kleiner het getal in de krapte-indicator, des te moeilijker is het om een passende woning te vinden. In onderstaande afbeelding is per woningtype met de krapte-indicator aangegeven hoe lastig het is om een woning te vinden die voldoet aan de woonwensen.

krapteindicator.png

Hoeveelheid aanbod en transacties

De landelijke verkoopprijzen liegen er niet om. Anno 2019 betalen we gemiddeld 46% meer voor een huis dan in 2014. In de provincie Groningen ligt dat percentage iets lager (43,4%), maar in Groningen Stad moet men gemiddeld maar liefst 57% meer betalen voor een huis in vergelijking tot 2014.

In combinatie met de snelheid van verkopen levert dit een woningmarkt op waar vooral verkopers hoogtij bij vieren.

Onze makelaars staan soms nog steeds versteld van de biedingen die men doet. Bij gewilde panden zijn 20 bezichtigingen tegenwoordig ook heel normaal. Bieden boven de vraagprijs is inmiddels meer regelmaat dan uitzondering. Onderstaande afbeelding geeft daar een duidelijk beeld van.

Percentage woningen dat in Groningen boven de vraagprijs wordt verkocht

bopven-vraagprijs-verkochte-woningen.png

Wij proberen zo integer mogelijk met de huidige woningmarkt om te gaan. Wij handhaven duidelijke verkoopprocedures die fair zijn en helder worden uitgelegd aan de verkoper èn de kijkers. Uiteraard gaan we voor onze opdrachtgever voor de hoogste prijs. Maar wat ons betreft blijft het vinden van de meest passende koper en het begeleiden van het proces op een betrouwbare wijze, altijd het allerbelangrijkste.

bron: NVM Marktcijfers 2019

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden