Elk jaar veranderen er op het gebied van het kopen van een woning weer een aantal zaken. De afgelopen periode zijn via deze nieuwsbrief al een aantal de revue gepasseerd. Voor uw gemak zetten we de vijf belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

De belangrijkste wijzigingen voor hypotheken in 2021
  • Geen overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar

Bent u nog geen 35? Dan hoeft u vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen als u  een huis voor eigen bewoning koopt. In tegenstelling tot eerdere plannen geldt de regeling niet alleen voor starters, maar voor iedereen onder de 35 jaar. Tot 31 maart 2021 maakt het niet uit hoe duur het nieuwe huis is, vanaf 1 april geldt de vrijstelling alleen voor huizen tot € 400.000,-.

  • Overdrachtsbelasting voor tweede woning omhoog

Koopt u een woning waarin u niet zelf gaat wonen, bijvoorbeeld om deze te gaan verhuren? Dan betaalt u dit jaar meer overdrachtsbelasting. Het percentage is per 1 januari verhoogd van 2% naar 8%.

  • Studieschuld telt minder zwaar

Heeft u een studieschuld? Bij het vaststellen van de maximale hypotheek telt deze in 2021 minder zwaar mee. Tot nu toe rekende de bank nog met een vast percentage, vanaf 1 januari wordt gerekend met een gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Dat is positief, omdat de rente al langere tijd historisch laag is.

  • NHG-grens verder omhoog

De zogenoemde kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat per 1 januari 2021 omhoog van € 310.000,- naar € 325.000,-. Bent u van plan om (extra) energiebesparende voorzieningen te treffen? Dan mag u zelfs tot € 344.500,- lenen. Met een NHG-hypotheek betaalt u tot wel 0,6% minder hypotheekrente.

  • Tweede inkomen telt in 2021 voor 90% mee

Het tweede inkomen telt vanaf 1 januari 2021 voor 90% mee bij het vaststellen van de woonquote. De woonquote is het percentage van het gezamenlijke inkomen dat u aan woonlasten mag besteden. In 2020 telde het tweede inkomen nog voor 80% mee. Toch hoeft dit niet te betekenen dat tweeverdieners in 2021 een hogere hypotheek kunnen afsluiten. Het kan namelijk zijn dat hun woonquote, ondanks de verandering, niet omhoog gaat.

Nieuwsgierig naar de effecten van deze veranderingen op uw mogelijkheden? Neem dan contact op en plan een (video)gesprek!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden