We merken dat veel van onze klanten door alle actuele onzekerheden prangende vragen hebben over hun financiële zaken. In dit bericht gaan we daar op in.

Corona en hypotheken

Is het verstandig om nu een woning te kopen?

Vooropgesteld, we kunnen de toekomst niet voorspellen. We kunnen enkel onze verwachting uitspreken.

Op dit moment zien we nog geen voortekenen waardoor we zouden adviseren om nu geen huis te kopen. De vraag naar huizen zal door de perikelen rondom corona mogelijk iets afnemen, het aanbod neemt zeker niet toe in deze toch al krappe woningmarkt. Omdat de vraag op korte termijn iets daalt, is de kans om een huis te kunnen kopen wellicht iets groter. Er is dan immers minder concurrentie.

Gaat de rente stijgen?

We zien dat de meeste geldverstrekkers de rente iets omhoog bijstellen, om risico’s voor betalingsproblemen af te dekken. Dit gaat met relatief kleine stapjes van 0,05% tot 0,1% voor de lange rentevast periodes. Afgelopen jaar is de rente gedaald, waardoor de stijging nog geen groot effect heeft. Er is nog steeds sprake van een historisch lage rente.

Is een hypotheek afsluiten nog wel mogelijk?

Enkele geldverstrekkers hebben hun normen voor het verstrekken iets aangescherpt, om ervoor te zorgen dat zijzelf en ook de consument geen onverantwoorde risico’s lopen. Over het algemeen leidt dit niet tot problemen. Omdat wij onafhankelijk advies geven, bekijken wij uw mogelijkheden bij verschillende geldverstrekkers en is de kans op een passende hypotheek groter. Ook bespreken wij – als altijd - uw gehele persoonlijke financiële situatie en kijken we kritisch naar de eventuele risico’s. Daarmee behoeden wij u voor misstappen.

Wat als ik nu financieel in de knel kom?

De meeste geldverstrekkers hebben al, of zijn bezig, met het treffen van voorzieningen voor mensen die door de coronacrisis voor een financiële uitdaging komen te staan. Bijvoorbeeld door uitstel van betaling of een betaalpauze te bieden. Dat kan inhouden dat er bijvoorbeeld drie maanden lang geen hypotheeklasten betaald hoeven worden. Die kosten kunnen dan op een later moment ingehaald worden. De voorwaarden kunnen per geldverstrekker afwijken. Het is dus zaak dat u zich goed laat informeren.

Kan ik nog een adviesgesprek plannen?

Ook wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en proberen zoveel mogelijk contact te vermijden. Aan de andere kant willen we ook onze dienstverlening op peil houden. Om die reden doen we onze gesprekken zo veel als mogelijk digitaal. We hebben de mogelijkheid om via telefoon, e-mail, maar ook zeker via een videoverbinding contact te hebben op het door u gewenste moment.

Wenst u op kantoor langs te komen, dan is dat uiteraard ook mogelijk. We hebben ruime spreekkamers, waardoor we afstand van elkaar kunnen houden en we houden ons aan de richtlijnen van overheid en RIVM.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden