Woensdagmiddag 7 november stond in het teken van het isoleren van je woning tijdens het verduurzamingscongres. Dit congres werd georganiseerd door Vastgoed Belang. Pandomo Makelaars was als lid uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Congres duurzaamheid

Een 4-tal sprekers met uiteenlopende achtergronden voorzag de zaal, die vooral bestond uit woningeigenaren, van allerlei handige informatie over verschillende manieren om je woning zo goed mogelijk te isoleren en welke voordelen dat kan opleveren.

Gas-ketel versus hybride-installatie

Centraal stond de huidige cv-ketel in vergelijking tot de nieuwe hybride modellen of volledig elektrische warmtepompen. Belangrijke boodschap tijdens het congres was: Verduurzamen betekent niet alleen het goed isoleren van je woning en het genereren van een zo laag mogelijk energieverbruik. Het gaat ook om oog te hebben voor toekomst en te kijken naar een 'duurzame' manier van energieverbruik. We zullen meer gebruik moeten maken van groene energie bijvoorbeeld. Het is bekend dat onder meer Nederland langzaam van het aardgas af wil. Een goed alternatief voor het verwarmen van een huis is op dit moment elektriciteit. Dit kan ook nog eens door onszelf opgewekt worden door het gebruik van zonnepanelen. Elektrische boilers kunnen kranen voorzien van warm water en een elektrische warmtepomp kan zorgen voor radiator- en/of vloerverwarming.

Elektrische warmtepomp

Omdat voor velen de stap van een cv-ketel naar een volledig elektrische warmtepomp nog groot is, zijn er diverse 'hybride' tussenmodellen beschikbaar die deels elektrisch en deels op gas werken. Het voordeel van deze hybride modellen is dat deze later makkelijk om te zetten zijn naar volledig elektrisch werkende warmtepomp. In principe hoef je daarna alleen nog de kookplaat te vervangen door een elektrische variant en de gasvoorziening in een woning is overbodig.

De ontwikkeling naar warmtepompen is al jaren gaande en staat zeker niet meer in de kinderschoenen. Meerstad in Groningen is een voorbeeld van een nieuw ontwikkelde wijk waar al volledig gasloos wordt gebouwd. De meeste woningen in Meerstad worden voorzien van een warmtepomp.

Ook de verschillen tussen de warmtepomp (die werkt als een soort omgekeerde airco-unit) en de grondwaterwarmtepomp (die warmte haalt uit maar ook opslaat in grondwater) zijn tijdens het duurzaamheidscongres aan bod gekomen.

Monument

Verder is uiteraard het isoleren van de woning besproken. Welke manieren zijn er en wat zijn ongeveer de kosten. Een leuk voorbeeld dat werd aangehaald was het verhaal van een eigenaar die een monumentaal object aan De Pijp in Amsterdam heeft gerenoveren. Dat is zodanig duurzaam gelukt dat het monumentale pand een energielabel A heeft opgeleverd. En, niet onbelangrijk, dit is gelukt zonder afbreuk te doen aan de karakteristieke elementen van het pand.

Verduurzamingspakketten

De verschillende mogelijkheden ten aanzien van vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie zijn eveneens uitgebreid aan de orde gekomen. Er is veel inzicht gegeven in de voor- en nadelen ervan en welke kosten ermee gemoeid gaan. Er zijn diverse bedrijven die complete pakketen aanbieden voor een bepaald tarief gebasseerd op de wensen van de klant en de woning. Interessant voor uw woning? Laat het me weten, ik help u graag verder.

Sebastian de Vos

Verhuur en Vastgoedbeheer

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden