In mijn gesprekken krijg ik vaak de vraag of het verstandig is om een woning te blijven huren of dat het toch beter is om te gaan kopen. Bij heel veel starters op de woningmarkt is dit een dilemma. De oorzaken? Een grote vraag naar woningen, waarbij het aanbod achterblijft en de prijzen stijgen. Maximaal de waarde van de woning mogen lenen én dan ook nog huurprijzen die stijgen. Hieronder lees je hoe je jouw kansen op een eigen woning vergroot.

Blijven huren of toch kopen?

‘Starters’

De groep starters op de woningmarkt heeft een gemiddelde leeftijd tussen de 20 en 35 jaar oud. Deze groep woont op dit moment steeds vaker langer bij hun ouders. Sommigen doen dat om geld te kunnen sparen voor de aankoop van een huis, anderen omdat ze geen geschikte woonruimte kunnen vinden.

Ook overwegen mensen in deze groep om langer te blijven huren. Misschien ligt het inkomen over een aantal jaar hoger, is het aanbod aan te kopen woningen groter én men is over het algemeen flexibeler, omdat de huur per maand opgezegd kan worden.

Kosten

Er is een verschil tussen de kosten van een huurwoning en een koopwoning. Zo is bij een koopwoning een woonhuisverzekering nodig en betaal je ook de onroerend zaakbelasting. Hier staat tegenover dat bij een koopwoning meer wooncomfort gecreëerd kan worden. Daarnaast is met de huidige rente de maandlast van de hypotheek relatief laag, waardoor deze zelfs onder ‘de kale huur’ kan uitkomen. Een groot deel van de maandlast is aflossing, waardoor je in de woning vermogen opbouwt.

Voorbeeld

Een stel starters heeft een gezamenlijk inkomen van € 56.000. Op basis van de normen die vanaf 1 januari 2020 gelden, kan tegen een rente van 1,69% maximaal € 270.000 geleend worden. De bruto maandlasten van deze hypotheek zijn € 960 en ongeveer € 860 netto. Van deze maandlast is ongeveer € 580 aflossing. De starters in dit voorbeeld betaalden per maand € 940 aan kale huur. De netto maandlast van een koopwoning ligt €80 lager, waarmee ze de kosten van bijvoorbeeld verzekeringen en de onroerend zaakbelasting kunnen opvangen.

Na 10 jaar hebben ze ongeveer € 80.000 afgelost, wat ze bij een gelijkblijvende woningprijs zouden kunnen verzilveren na verkoop en weer kunnen investeren in een volgende koopwoning.

Kansen vergroten

Om je kansen op een koopwoning te vergroten is het belangrijk om vooraf je financiële huiswerk goed te doen. Kijk op internet naar het type woning dat aan je wensen voldoet en laat berekenen wat je maximaal mogelijke hypotheek is. Het is daarnaast ontzettend belangrijk om je maandelijkse budget te bepalen, daarmee zorg je ervoor dat je een hypotheek krijgt die betaalbaar is.

Als je een afspraak maakt om een woning te bekijken is het verstandig om iemand mee te nemen. Dit kan iemand uit je familie- of vriendenkring zijn. Nog verstandiger is het om een aankoopmakelaar mee te nemen. Op de huidige woningmarkt is het gebruikelijk om in korte tijd een bieding uit te brengen. Het is dan wel zo fijn om dit met iemand te bespreken die het huis heeft gezien, maar emotioneel wat verder afstaat van de aankoop en de expertise heeft om je hier goed in te begeleiden.

Wil je specifiek weten wat jouw mogelijkheden zijn om een woning aan te kopen? Plan dan snel een afspraak met mij in.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden