1 Maart. Niet alleen het begin van de meteorologische lente, maar het is ook de eerste dag waarop we de jaarlijkse belastingaangifte weer kunnen doen. De eerste dag van maart is traditioneel hét moment dat veel mensen de aangifte willen doen. Zelfs zoveel dat de site van de Belastingdienst het veelal niet aankan en ze niet iedereen toegang bieden. De aangifte dient voor 1 mei 2020 gedaan te zijn, het advies is dan ook om nog even te wachten met het invullen van de aangifte.

Belastingaangifte 2019

Iedereen die belastingplichtig is, moet aangifte doen, maar niet iedereen weet hoe. Daarom hieronder nog enkele handige tips.

Op tijd invullen

Zoals hierboven beschreven is het niet nodig om direct in de eerste week van maart aangifte te doen. Als de Belastingdienst de aangifte vóór 1 april heeft ontvangen, dan sturen ze vóór 1 juli bericht terug en meestal volgt dan ook snel de eventuele teruggave. Bij aangiftes die na 1 april worden verstuurd kan de Belastingdienst niet garanderen dat ze vóór 1 juli terugkoppeling geven.

Het is mogelijk om uitstel te vragen, zodat de aangifte na 1 mei mag worden gedaan. In dat geval zal het bericht van de Belastingdienst sowieso na 1 juli volgen en kan dat nadelig zijn als belasting moet worden betaald. De fiscus berekent dan 4% op jaarbasis over het te betalen bedrag. Verwacht u belasting te moeten betalen, dan is mijn advies de aangifte vóór 1 mei te doen.

Voorbereiding

Om de belastingaangifte te kunnen doen zijn een aantal gegevens nodig. Het is handig om die van tevoren te verzamelen. Dat maakt het invullen van de aangifte een stuk makkelijker en gaat het sneller.

Vooraf ingevuld

Het voordeel van het doen van aangifte na 1 maart  is dat de fiscus een groot deel van uw persoonlijke gegevens vooraf heeft ingevuld. Het is dan alleen nog nodig om de informatie te controleren.

Controleer en vul aan

Onthoud dat de Belastingdienst weliswaar al heel veel weet, maar niet alles. De vooraf ingevulde informatie kan fout zijn en u bent zelf verantwoordelijk voor de juiste informatie. Heeft u bijvoorbeeld bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde van uw woning, dan is de kans groot dat de verkeerde waarde in de aangifte is opgenomen. En juist de aftrekposten staan meestal niet vooraf ingevuld. Als u dat niet doet, loopt u al snel belastingvoordeel mis. Zo dient u zelf aan te geven als u recht heeft op een aftrekpost vanwege bijvoorbeeld hoge zorgkosten of giften aan een goed doel. Mogelijk heeft u een lening via familie geregeld voor de financiering van uw eigen woning. Deze lening en de betaalde rente zijn dan waarschijnlijk ook niet meegenomen in de vooraf ingevulde informatie. Vergeet deze dan niet in te vullen bij ‘hypotheken en andere schulden’ om de renteaftrek niet mis te lopen.

Afronden

De meeste bedragen die ingevuld moeten worden, zijn bedragen met cijfers achter de komma. Houd er rekening mee dat de afronding van die bedragen altijd in het voordeel van de belastingbetaler mag zijn. Aftrekposten dus naar boven afronden en loon & vermogen naar beneden.

Slim schuiven

Als u samen met uw fiscaal partner aangifte doet, besteed dan extra aandacht aan de verdeling van de posten over beide partners. U kunt in het verdeelscherm gemakkelijk uitvogelen hoe u samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat u zich daarvoor in allerlei lastige regels hoeft te verdiepen. Gewoon een kwestie van uitproberen, wat het meest gunstig voor u is.

Aanslaggrens

Komt de aanslag bij een van u rond de € 0,-  uit? Schuif de posten in het verdeelscherm dan zo, dat de te betalen belasting op € 46,- uitkomt. Dat is namelijk de aanslaggrens: bij bedragen tot en met € 46,-  legt de fiscus namelijk geen aanslag op. Die € 46 ziet u niet terug in het verdeelscherm, daar staat dan namelijk bij diegene ‘0’ als te betalen belasting. Als u vervolgens de heffing met € 1,- laat oplopen door de verdeling iets anders te verschuiven, dan komt er ineens € 47,- in beeld. In het overzicht achterin de aangifte kunt u de € 46,- vervolgens wel terugvinden. Zo ziet u dat het 'schuiven' goed is gelukt.

Let op: als u over 2019 een voorlopige aanslag heeft gehad waarbij u moest betalen, dan geldt deze aanslagdrempel van € 46 niet. En let ook op dat u door te schuiven met het vermogen niet ineens meer belasting moet betalen. Bijvoorbeeld omdat de belasting op uw spaargeld en beleggingen erdoor toeneemt.

Verzenden

Na het invullen van de aangifte is het raadzaam om alles nog één keer te controleren en pas daarna de aangifte naar de Belastingdienst te verzenden.

Mocht u er na het verzenden van de aangifte achter komen, dat u toch een foutje heeft gemaakt, dan kunt u dat nog aanpassen. Zelfs als u al een definitieve aanslag heeft ontvangen. Voor verdeling van de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten kan dit nog binnen 6 weken na de datum van de definitieve aanslag. Voor andere gegevens kan dit zelfs tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat.

Heel veel succes!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden