Tijdens de twee maanden dat Nederland in lockdown ging, heeft de huizenmarkt nauwelijks last gehad van corona. In de afgelopen week lag het aantal transacties maar liefst 23% hoger dan het weekgemiddelde vóór de lockdown.

Actuele woningmarktgegevens

Dit blijkt uit analyses die zijn gedaan namens de NVM. Deze conclusie wordt getrokken op basis van cijfers en die zijn glashelder. Het lijkt erop dat woningzoekenden nog altijd in mogelijkheden denken. Daarnaast is de hypotheekrente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol.

De nieuwste woningmarktstatistieken laten zien:

  • dat het aantal te koop gezette woningen vergeleken met het begin van de crisis in precies dezelfde periode 1,4% hoger ligt dan een jaar geleden;
  • dat een woning gemiddeld binnen 29 dagen wordt verkocht. Een jaar geleden waren dat nog 42 dagen;
  • dat de vierkante meterprijs van (verkochte) woningen tussen half april en mei licht gestegen is met 1,1% in vergelijking met de maand voor de lockdown. Een gemiddelde woning kost nu €333.000,- . In vergelijking met een jaar eerder ligt deze prijs landelijk gezien 7,7% hoger.

Juist nu denkt men aan het verbouwen van hun woning en het verlagen van hun maandlasten, waardoor er veel beweging is in de hypotheekmarkt. Anderen besluiten toch voor verkoop te gaan en kopen een woning die beter aan hun wensen voldoet. Het is onverminderd druk op de woningmarkt. Dat is ook precies de ervaring die ons kantoor op dit moment heeft.

Woonvisie gemeente Groningen

Er is nog steeds weinig aanbod en de vraag nog altijd groot. Daardoor is de verwachting dat de woningprijzen voorlopig nog niet zullen dalen. De gemeente Groningen werkt ondertussen aan een lange termijnplan voor de woningbouw in de stad. Ook bedoelt om het woningaanbod uit te breiden. Inspraakbijeenkomsten zijn door corona nog niet mogelijk, maar Groningers mogen wel online meedenken over de nieuwe woonvisie. De gemeente Groningen wil op deze manier inwoners van de hele gemeente betrekken bij de woonplannen waaraan ze werken.

In de zogenoemde ‘woonvisie’ legt de gemeente eens in de vijf jaar het beleid vast voor alles wat met wonen in Groningen te maken heeft. Een conceptversie van de nieuwste woonvisie is te lezen op de website van groningerwoonbehoefte. Daar hebben Groningers ook de gelegenheid om te reageren op vragen en stellingen over de woningmarkt in de gemeente.

Betaalbaarheid is het belangrijkst

Uit de eerste reacties op www.groningerwoonbehoefte.nl blijkt dat Groningers vooral bezig zijn met de kosten van wonen; 74 procent van de respondenten is het eens met de stelling ‘Betaalbaarheid moet het belangrijkste thema van de woonvisie zijn.” Daarnaast vindt 76 procent dat de gemeente er alles aan moet doen om meer te kunnen sturen op de woningmarkt.

We zien dat een huis steeds meer een investeringsobject is, in plaats van de plek waar je leeft en woont. Dat tij moet worden gekeerd volgens Wethouder Van der Schaaf. En dat lukt het beste, denkt hij, als de lokale overheid ervoor zorgt dat ze samen met woningcorporaties een sterke speler blijft op de woningmarkt.

Ook komt er aandacht voor de bouw van midden-huurwoningen. Daarmee wordt het gat iets minder groot tussen een sociale huurwoning en de vrije sector.

‘Tijdens de vorige crisis trapten we op de rem, daar hebben we nu nog steeds last van’

De coronacrisis is een buitengewoon grote uitdaging waar we voor staan en die zal hoe dan ook impact hebben op de woningmarkt. Van der Schaaf sluit niet uit dat de gemeente haar woonplannen daardoor zal moeten bijstellen. „Maar het aller slechtste wat we nu kunnen doen, is op de rem trappen en alle ontwikkelingen in de stad stopzetten. Dat hebben we tijdens de vorige crisis ook gedaan en eigenlijk hebben we daar nog steeds last van. De overheid moet blijven investeren, ook in woningbouw.”

Reageren op de concept-woonvisie kan nog steeds via groningerwoonbehoefte.nl

Bron: NVM en DvhN

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden