Elke woning die wordt verkocht heeft een definitief energielabel nodig. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De verkoper van een huis is verantwoordelijk om dat label aan te vragen. Ontbreekt dit label bij de verkoop, dan riskeert de verkoper op dit moment een boete van €170.

Aanvraag energielabel wordt fors duurder

Op 1 januari 2021 zal naar alle waarschijnlijkheid een nieuw energielabel worden ingevoerd waarmee hoge kosten gemoeid zullen gaan. Het aanvragen van een energielabel kost nu nog slechts een aantal euro's en kan in de meeste gevallen volledig online worden geregeld.

U kunt zelf controleren welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Dit is een inschatting op basis van gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Misschien heeft u uw vloer laten isoleren of zonnepanelen in de afgelopen periode laten installeren? Dit kunt u aangeven als u het voorlopige energielabel omzet in een definitief energielabel.

Definitief energielabel aanvragen

Onderdeel van het nieuwe label is dat een deskundige de woning fysiek zal inspecteren en het label bepaalt. De kosten zullen gemiddeld uitkomen op €190,-. Dit is een flinke prijsstijging ten opzichte van de huidige situatie. Als u nog in 2020 een definitief energielabel aanvraagt, dan is dat label 10 jaar geldig, ook als het nieuwe label wordt ingevoerd.

Heeft u dus plannen om in de komende jaren te verhuizen en heeft u nog geen definitief energielabel van uw woning in uw bezit? Vraag deze dan voor het einde van dit jaar nog aan, zodat u dit label de komende 10 jaar kunt gebruiken. Hiermee bespaart u minstens €185,-

U kunt een definitief energielabel online aanvragen door het nemen van de volgende stappen:

  • Log met uw DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl.
  • Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.
  • Voeg digitaal bewijs toe als de tool hier om vraagt (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
  • Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief of reactietijd).

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden