Uit eten gaan, elke dag een ijsje halen en een drankje op een gezellig terrasje… Op vakantie geef je vaak makkelijker en sneller geld uit. En misschien wel nét iets te veel. Daarom hieronder 7 budgettips voor de thuiskomers, zodat je snel weer grip hebt op je uitgaven.

7 +1 Budgettips voor ná je vakantie

Tip 1 | Ga uit van een vast budget

Wat er maandelijks aan inkomen binnenkomt, weten de meeste mensen wel. Maar hoeveel er maandelijks wordt uitgegeven en waaraan, is voor veel mensen niet precies duidelijk. Het is daarom slim om hier eens bij stil te staan. Zo kun je gemakkelijk bepalen waarop en hoeveel je wil besparen. Hoe? Breng je dagelijkse uitgaven, vaste lasten en jaarlijkse uitgaven in kaart. Wat valt op? Waarop kun je besparen? Maak hierover afspraken en stel voor de uitgaven een budget vast.

Tip 2 | Gratis uitjes

Is het een lekkere nazomer en wil je leuke activiteiten ondernemen én letten op je uitgaven? Kijk dan eens naar gratis uitjes. Een snelle zoektocht op internet levert je legio mogelijkheden op. Van een dag strand tot klauteren in de speelbossen van Staatsbosbeheer of van de kinderboerderij in de buurt tot het blote voetenpad.

Tip 3 | Pak de fiets, de benenwagen of het OV

Laat je auto eens wat vaker staan! Goed voor je beweging en zo kun je óók behoorlijk wat bezuinigen op benzine. Bovendien is fietsen en wandelen een stuk gezonder. Moet je écht een langere afstand afleggen? Kijk eens of je (met korting) met het openbaar vervoer kunt gaan.

Tip 4 | Verkoop spullen op Marktplaats

Heb jij aan het einde van je (vakantie)geld nog een paar vrije dagen over? Kijk eens kritisch naar je (oude) spullen. Wat heb je al heel lang niet meer gebruikt? Verkoop deze spullen op Marktplaats. Zo vul je een vakantiedag heel zinvol in, maak je anderen blij én houd je hoogstwaarschijnlijk een aardig zakcentje over.

Tip 5 | Bespaar op kleding

Aan het eind van de zomer hangen de winkels weer vol met nieuwe collecties. En och, wat is die trui leuk. En die broek… Mijn advies: laat het hangen! Er zijn genoeg leuke, goedkopere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan (online) winkels voor gebruikte kinderkleding. En voor jezelf kun je kijken op Unitedwardrobe.com. Daar verkopen heel wat influencers hun vrijwel ongedragen kleding.

Tip 6 | Even niet uit eten

Als we op vakantie zijn, gaan we vaak wat vaker uit eten. Zeker met een gezin kunnen de kosten van zo’n etentje flink oplopen. Dus: hoe gezellig en makkelijk eten in een restaurant ook is, doe het na de vakantie even niet. Dat betekent natuurlijk niet dat je op een houtje moet bijten. Samen barbecueën in de tuin, met z’n allen wraps maken of picknicken in het park: er zijn heel wat lekkere én goedkopere alternatieven.

Tip 7 | Koop geen eten en drinken onderweg

Overal waar we zijn, kunnen we eten of drinken halen: koffie-to-go, een broodje uit de kantine en een zak drop bij het tankstation. Als je al die kleine uitgaven optelt, geef je per maand al snel € 100 uit als je dagelijks je lunch in de kantine koopt! Bespaar hierop en neem bijvoorbeeld zelf brood of salade mee.

Tip 8 | Check je hypotheek

Heb je een eigen woning en de hypotheek een aantal jaren geleden afgesloten? Grote kans dat je woning in tussentijd in waarde gestegen is en je misschien al een deel van je hypotheek hebt afgelost. Bij heel veel geldverstrekkers wordt voor de te betalen rente uitgegaan van de verhouding tussen de waarde van je woning en de daarop rustende hypotheeklening. Als die verhouding gunstiger is geworden, dan is het bij veel geldverstrekkers mogelijk om je hypotheekrente naar beneden aan te laten passen.

Hulp nodig? Een afspraak met Klaas is snel gemaakt en kost niets!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden