Er zijn nog nooit zoveel voorspellingen niet uitgekomen als in 2020. Zo dacht toch vrijwel iedereen dat het coronavirus de woningmarkt zou beïnvloeden. Dat gebeurde niet. Sterker nog: de huizenprijzen bleven stijgen. In Stad èn Ommeland. Nog steeds kennen we een krappe woningmarkt, plaatselijk zelfs zeer krap. Hierdoor zijn de looptijden kort, het aanbod beperkt en de prijzen onverminderd hoog. Een voorspelling voor 2021? De ene financiële instelling zegt dat de woningprijzen zullen blijven stijgen, anderen melden dat de woningmarkt afkoelt. De ontwikkelingen staan echter niet onomstotelijk vast en zijn dan ook lastig te voorspellen.

2021 volgens Pandomo Makelaars

Wel willen we proberen te begrijpen op welke wijze ontwikkelingen effect hebben op de huizenmarkt. Want vele Groningers zitten met het dilemma: ‘wachten’ of ‘nu snel actie nemen’ - als dat al financieel mogelijk is.

De huizenprijzen zouden dit jaar kunnen gaan dalen omdat:

1. De tweede coronagolf hard toeslaat in heel Europa, waardoor de economie een klap krijgt van de lockdowns en mogelijk veel meer mensen hun baan verliezen, omdat de overheid stopt met de steunpakketten.

2. De rente door onzekerheid op de financiële markten gaat stijgen. De Europese Centrale Bank zorgde er met steunpakketten voor dat dit werd voorkomen. Maar vraag is of zij dit (kunnen) blijven doen.

3. Er minder migranten naar Nederland komen. Dit was dit jaar het geval vanwege Covid-19. Mogelijk zet deze ontwikkeling zich door.

4. Woningzoekenden afwachtend worden. Waarom nu kopen met eigen geld (om te kunnen overbieden) terwijl je straks misschien kunt onderhandelen over de prijs?

5. Beleggers vanaf 1 januari 8% overdrachtsbelasting betalen.

6. Het plafond aan de woningprijzen is bereikt.

7. Woningzoekenden eerst hun eigen huis willen verkopen voordat ze een nieuwe woning gaan kopen. Er kan dan een kopersmarkt ontstaan waarbij de koper de prijs bepaalt in plaats van de verkoper.

8. Een nieuw kabinet (verkiezingen in maart) ingrijpt en strengere leenvormen doorvoert, de overdrachtsbelasting weer verhoogt voor starters/jongeren of de hypotheekrenteaftrek afschaft.

Maar, de huizenprijzen zouden in 2021 ook kunnen stijgen omdat:

1. De overheid met steunpakketten de ergste pijn voor de economie opvangt. Dit jaar waren er minder faillissementen dan in 2019. De werkloosheid valt daardoor mee. Aangezien er hier in het Noorden veel gewerkt wordt binnen overheidsdiensten, scholen en zorg is werkloosheid voor Groningen niet meteen een groot probleem.

2. De rente laag blijft. Als mensen meer geld kunnen lenen zijn ze bereid meer geld voor een huis te betalen. Het draait immers uiteindelijk om de maandlasten. De Europese Centrale Bank is er veel aan gelegen om de rente laag te houden.

3. De economie een enorme boost krijgt als de vaccins zijn toegediend en de samenleving langzaam zijn ritme hervat. Een deel van de Nederlanders heeft, dankzij corona, minder geld uit kunnen geven (aan reizen, uitjes etc.) en daardoor kunnen sparen.

4. Beleggers actief blijven op de huizenmarkt omdat ze simpelweg hun geld willen of moeten uitgeven. Dankzij de lage rente (en een negatieve rente op sparen) kunnen ze hun slapende geld beter in stenen stoppen. Dit jaar kochten beleggers tot wel 40 procent van de huizen op in de grote steden.

5. De leencapaciteit voor tweeverdieners vanaf 1 januari omhoog gaat en een studieschuld minder zwaar meetelt bij het bepalen van het maximale leenbedrag.

6. De overdrachtsbelasting tot 35 jaar per 1 januari is afgeschaft wat mogelijk een prijsopdrijvend effect op de woningmarkt tot gevolg kan hebben.

7. De vraag naar woningen te groot is vanwege het woningtekort. Zolang de vraag groter blijft dan het aanbod, zal de woningprijs niet dalen.

Naar alle waarschijnlijkheid ontstaat er een mengeling van bovenstaande en ontstaat er bijvoorbeeld een situatie waarin de werkloosheid snel oploopt, maar de rente laag blijft. Het gaat in alle gevallen om de balans en bovendien is de huizenmarkt niet overal in Nederland hetzelfde. Of dit een slim moment is om een huis te kopen, hangt dan ook altijd af van uw persoonlijke en specifieke situatie. In basis adviseren wij onze klanten het commitment met een hypotheek aan te kunnen gaan in geval uw persoonlijke, financiële situatie stabiel is.

Op naar een mooi, aantrekkelijk en vooral gezond nieuw woonjaar voor iedereen!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden